Onderhouden van Je Lenzen

27/01/2024 door Matan Klever with 0 comments

9 Handige Tips voor het Onderhouden van Je Lenzen


Als je contactlenzen draagt, weet je hoe belangrijk het is om ze goed te onderhouden. Het niet goed schoonmaken en verzorgen van je lenzen kan leiden tot irritaties, infecties en zelfs permanente schade aan je ogen. We bespreken hier de beste manieren om je contactlenzen goed te onderhouden, zodat je altijd kunt genieten van helder zicht en gezonde ogen.

 1. Was altijd je handen

Voordat je begint met het in- of uitdoen van je contactlenzen, is het belangrijk om grondig je handen te wassen met zeep en water. Door dit te doen, verwijder je vuil en bacteriën die anders op je lenzen terecht kunnen komen. 

2. Vervang dagelijks de lenzenvloeistof

Doe elke dag nieuwe lenzenvloeistof in de contactlenshouder, dit echt belangrijk. Schone lenzenvloeistof helpt niet alleen bij het reinigen van de lenzen, maar ook bij het desinfecteren ervan. Het gebruik van oude of vervuilde vloeistof kan leiden tot irritatie of infecties aan de ogen.

3. Vervang regelmatig de contactlenshouder

Om ervoor te zorgen dat er geen bacteriën of schimmels in de lenshouder groeien, is het belangrijk om deze elke drie maanden je lenzendoosje te vervangen, en hem dagelijks met lenzenvloeistof schoon te maken.

Leuke lenzendoosjes kan je al vanaf 3,50 euro online bestellen, we raden je in aan in 1 keer 4 doosjes te bestellen zo zit je het hele jaar goed.

4. Maak altijd gebruik van lenzenvloeistof

Maak nooit gebruik van kraanwater of speeksel om je lenzen schoon te maken. Dit kan leiden tot ooginfecties en irritaties. Gebruik altijd de aanbevolen lenzenvloeistof die passen bij le lenzen om je lenzen goed schoon te maken.

5. Controleer de houdbaarheidsdatum van je lenzenvloeistof

Controleer de houdbaarheidsdatum van je lenzenvloeistof zodat je hem niet na de datum gebruikt. Het gebruik van vloeistof die over de datum is, is slecht voor je lenzen en ogen.

6. Verwijder make-up voordat je je lenzen uitdoet

Het is beter om eerst make-up en crème aan te brengen voordat je je contactlenzen in doet, op deze manier krijg je geen make-up op de lens. Kies voor een hypoallergene mascara met lenzen. En zorg ervoor dat je je handen goed wast nadat je foundation of make-up hebt aangebracht, zodat er geen resten meer op je handen zitten wanneer je je lenzen in doet.

7. Doe geen contactlenzen in tijdens het douchen, baden, zwemmen

Water, zoals dat in douches, baden, zwembaden en sauna’s wordt gebruikt, kan bacteriën bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor je ogen. Het is daarom essentieel om altijd je contactlenzen uit te doen voordat je deze activiteiten onderneemt.

8. Verwijder contactlenzen voor het slapengaan

Hoewel sommige contactlenzen o.a. Air Optix Night & Day Aqua zijn ontworpen om ‘s nachts in te houden, is het nog steeds beter om lenzen uit te doen voordat je gaat slapen. Hierdoor geef je jouw ogen rust en verminder je het risico op irritaties en infecties.

Als je moeite hebt met het uitdoen van je lenzen kan je een hulpmiddel gebruiken. Uiteraard moet je dit hulpmiddel altijd goed schoon te houden.

9. Vervang je lenzen op tijd

Het is belangrijk om de vervaldatum van je contactlenzen in de gaten te houden en ze op tijd te vervangen. Het dragen van lenzen die over hun vervaldatum heen zijn, kan ongemak veroorzaken en zelfs schadelijk zijn voor je ogen.

We hopen dat je met deze tips je comfortabel kunt genieten van je contactlenzen en tegelijkertijd de gezondheid van je ogen beschermt.


Image by Freepik 

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.