Zachte Lenzen Uitdoen Hulpmiddel

17/04/2023 door Matan Klever with 0 comments

Zachte Lenzen Uitdoen Hulpmiddel


Het uitdoen van zachte lenzen is een belangrijke stap in de dagelijkse verzorging van contactlenzen. Hier zijn de stappen om zachte lenzen op de juiste manier uit te doen:

 1. Was grondig je handen met water en zeep en droog ze af met een schone handdoek. Dit helpt om vuil en bacterieën te verwijderen en te zorgen voor een hygiënische omgeving bij het uitdoen van je lenzen.
 2. Kijk omhoog en trek voorzichtig je onderste ooglid naar beneden met je vingers van je niet-dominante hand.
 3. Gebruik je dominante hand om het hulpmiddel van je keuze vast te houden, bijvoorbeeld een pincet, zuignap of lensverwijderaar.
 4. Plaats het hulpmiddel voorzichtig op de lens en druk lichtjes om de lens op te pakken.
 5. Trek de lens voorzichtig uit je oog en laat deze in je handpalm glijden.
 6. Herhaal de bovenstaande stappen voor de andere lens.

Belang van goede hygiëne

Het is van groot belang om altijd goede hygiëne in acht te nemen bij het uitdoen van zachte lenzen. Dit omvat het grondig wassen van je handen voorafgaand aan het uitdoen van je lenzen om bacteriën en andere verontreinigingen te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om je hulpmiddel regelmatig schoon te maken en te desinfecteren volgens de instructies van de fabrikant om de verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Soorten hulpmiddelen

Er zijn verschillende soorten hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt bij het uitdoen van zachte lenzen. Hier zijn enkele veelvoorkomende types:

Pincet

Een pincet is een hulpmiddel met twee uiteinden die kunnen worden gebruikt om zachte lenzen vast te pakken en uit het oog te halen. Het ene uiteinde heeft een platte punt en het andere uiteinde heeft een gebogen punt. Pincetten zijn vaak gemaakt van roestvrij staal en zijn gemakkelijk schoon te maken en te desinfecteren.

Hoe gebruik je een pincet?

Hier zijn de stappen om een pincet te gebruiken bij het uitdoen van zachte lenzen:

 1. Houd het pincet stevig vast tussen je duim en wijsvinger.
 2. Plaats het platte uiteinde van het pincet voorzichtig op de lens en druk lichtjes om de lens vast te pakken.
 3. Trek de lens voorzichtig uit je oog en laat deze in je handpalm glijden.
 4. Herhaal de bovenstaande stappen voor de andere lens.

Tips en voorzorgsmaatregelen

 • Zorg ervoor dat het pincet schoon en droog is voordat je het gebruikt.
 • Oefen lichte druk uit om te voorkomen dat de lens wordt beschadigd.
 • Bewaar het pincet op een schone en droge plaats om besmetting te voorkomen.

Zuignap

Een zuignap is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om zachte lenzen vast te pakken en uit het oog te halen met behulp van een vacuüm. Zuignappen zijn meestal gemaakt van siliconenmateriaal en zijn gemakkelijk schoon te maken en te desinfecteren.

Hoe gebruik je een zuignap?

Hier zijn de stappen om een zuignap te gebruiken bij het uitdoen van zachte lenzen:

 1. Plaats de zuignap op de lens en druk stevig zodat er een vacuüm wordt gecreëerd.
 2. Trek de lens voorzichtig uit je oog en laat deze in je handpalm glijden.
 3. Herhaal de bovenstaande stappen voor de andere lens.

Tips en voorzorgsmaatregelen

 • Zorg ervoor dat de zuignap schoon en droog is voordat je het gebruikt.
 • Oefen gelijkmatige druk uit om te voorkomen dat de lens wordt beschadigd.
 • Bewaar de zuignap op een schone en droge plaats om besmetting te voorkomen.

Lensverwijderaar

Een lensverwijderaar is een hulpmiddel dat speciaal is ontworpen om zachte lenzen uit het oog te halen. Het heeft vaak een gebogen vorm met een dunne punt om de lens gemakkelijk te kunnen pakken. Lensverwijderaars zijn meestal gemaakt van siliconenmateriaal en zijn gemakkelijk schoon te maken en te desinfecteren.

Hoe gebruik je een lensverwijderaar?

Hier zijn de stappen om een lensverwijderaar te gebruiken bij het uitdoen van zachte lenzen:

 1. Plaats de punt van de lensverwijderaar voorzichtig op de lens.
 2. Klem de lens voorzichtig vast met de lensverwijderaar en trek deze uit je oog.
 3. Laat de lens in je handpalm glijden.
 4. Herhaal de bovenstaande stappen voor de andere lens.

Tips en voorzorgsmaatregelen

 • Zorg ervoor dat de lensverwijderaar schoon en droog is voordat je het gebruikt.
 • Wees voorzichtig bij het vastklemmen van de lens om te voorkomen dat deze wordt beschadigd.
 • Bewaar de lensverwijderaar op een schone en droge plaats om besmetting te voorkomen.

Veelvoorkomende problemen bij het uitdoen van zachte lenzen

Hoewel het uitdoen van zachte lenzen over het algemeen een eenvoudig proces is, kunnen er zich soms problemen voordoen. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en hoe je ze kunt aanpakken:

Moeite met het vastpakken van de lens: Als je moeite hebt om de lens vast te pakken met een pincet, zuignap of lensverwijderaar, probeer dan je handen goed te wassen en te drogen om ervoor te zorgen dat ze schoon en droog zijn. Je kunt ook proberen je handen en het hulpmiddel lichtjes te bevochtigen om betere grip te krijgen.

Beschadigde lens: Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het uitdoen van de lenzen om te voorkomen dat ze beschadigd raken. Oefen lichte druk uit en vermijd abrupte bewegingen om scheuren of breuken van de lens te voorkomen.

Lens verloren in het oog: Het kan gebeuren dat de lens tijdens het uitdoen per ongelgeluk in je oog blijft zitten. In dat geval is het belangrijk om rustig te blijven en niet in je oog te wrijven. Probeer je oog te spoelen met een oogspoeloplossing of gebruik oogdruppels om je oog te bevochtigen. Kijk dan in de spiegel en probeer de lens voorzichtig te lokaliseren. Je kunt proberen de lens met schoon gewassen handen en een schoon hulpmiddel, zoals een pincet of een lensverwijderaar, voorzichtig uit je oog te halen. Als je er niet in slaagt de lens te verwijderen, neem dan contact op met je optometrist of oogarts voor verdere hulp.

Irritatie of ongemak: Het kan zijn dat je oog geïrriteerd of ongemakkelijk aanvoelt na het uitdoen van de lens. Dit kan te wijten zijn aan droge ogen, allergieën of andere oogproblemen. Het is belangrijk om je ogen goed te hydrateren met oogdruppels en als de irritatie aanhoudt, contact op te nemen met een medische professional.

Conclusie

Het correct uitdoen van zachte lenzen is een belangrijk onderdeel van het lensdragen proces. Door de juiste technieken en hulpmiddelen te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je lenzen veilig en gemakkelijk uit je ogen kunt halen zonder je ogen of de lenzen te beschadigen.

Het is belangrijk om altijd de instructies van je optometrist of oogarts te volgen en eventuele problemen of ongemakken tijdig aan te pakken. Met de juiste zorg en aandacht kun je genieten van helder zicht en comfortabel lensdragen.

 


Veelgestelde vragen (FAQs)

Is het mogelijk om mijn zachte lenzen met mijn vingers uit te doen?

Ja, het is mogelijk om zachte lenzen met je vingers uit te doen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je handen goed gewassen en gedroogd zijn voordat je je lenzen aanraakt om besmetting te voorkomen.

Kan ik gewoon mijn nagels gebruiken om mijn lenzen uit te doen?

Het wordt afgeraden om je nagels te gebruiken om je lenzen uit te doen, omdat dit kan leiden tot beschadiging van de lens of irritatie van je ogen. Het is beter om de juiste hulpmiddelen, zoals een pincet, zuignap of lensverwijderaar te gebruiken.

Wat moet ik doen als mijn lens vast blijft zitten in mijn oog?

Als je lens vast blijft zitten in je oog, spoel dan je oog met oogspoeloplossing of gebruik oogdruppels om je oog te bevochtigen. Probeer de lens voorzichtig te lokaliseren en te verwijderen met schoon gewassen handen en een schoon hulpmiddel. Als je er niet in slaagt de lens te verwijderen, neem dan contact op met je optometrist of oogarts.

Hoe vaak moet ik mijn zuignap of lensverwijderaar schoonmaken?

Het is belangrijk om je zuignap of lensverwijderaar regelmatig schoon te maken, bij voorkeur na elk gebruik. Gebruik hiervoor een milde zeep en warm water, spoel goed af en laat het volledig drogen voordat je het opnieuw gebruikt. Dit helpt om bacteriën en vuil te verwijderen en besmetting van je lenzen te voorkomen.

Kan ik mijn zachte lenzen uitdoen zonder hulpmiddel?

Hoewel het wordt aanbevolen om de juiste hulpmiddelen te gebruiken om je zachte lenzen uit te doen, zoals een pincet, zuignap of lensverwijderaar, is het mogelijk om ze met je vingers uit te nemen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je handen goed gewassen en gedroogd zijn om besmetting te voorkomen.

Kan ik mijn zachte lenzen ’s nachts uit laten?

Het wordt over het algemeen afgeraden om zachte lenzen ’s nachts in te laten, tenzij dit specifiek is voorgeschreven door je optometrist of oogarts. Het dragen van lenzen tijdens het slapen kan het risico op ooginfecties en andere complicaties verhogen. Volg altijd de instructies van je oogzorgprofessional op en verwijder je lenzen ’s nachts, tenzij anders voorgeschreven.

Wat moet ik doen als mijn ogen geïrriteerd blijven na het uitdoen van mijn lenzen?

Als je ogen geïrriteerd blijven na het uitdoen van je lenzen, kan dit te wijten zijn aan droge ogen, allergieën of andere oogproblemen. Het is belangrijk om je ogen goed te hydrateren met oogdruppels en eventuele irritatie of ongemak te melden aan je optometrist of oogarts voor verdere evaluatie en behandeling.

Plaats Commentaar

Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.