lenzendoosje schoonmaken

24/02/2024 door Matan Klever with 0 comments

Je Lenzendoosje Schoonmaken: Alles wat je moet weten


Niet alleen het schoonmaken van je lenzen is belangrijk maar ook het schoonmaken van je lenzendoosje.  Een schoon lenzendoosje helpt om je lenzen fris en veilig te houden.

Stel je voor dat je je lenzen in een vies, ongereinigd doosje bewaart – dat is vragen om problemen! Bacteriën en vuil kunnen zich ophopen, wat kan leiden tot irritatie, infecties en zelfs schade aan je lenzen en je ogen.

Voordat je je lenzendoosje schoonmaakt

Voordat je begint met het schoonmaken van je lenzendoosje, moet je je handen goed wassen met zeep. Zo voorkom je dat vuil en bacteriën van je handen op je lenzen en in je lenzendoosje terechtkomen. Het risico op problemen zoals pink eyes (conjunctivitis), veroorzaakt door ontsteking of infectie van het bindvlies door bacteriën, virussen of allergenen, wordt hierdoor minder.

Als je weinig zin hebt in het gedoe van het schoonmaken van contactlenzen en je lenzenhouder, dan is het wellicht beter om te kiezen voor daglenzen. Met daglenzen begin je elke dag met een schoon paar en hoef je niets schoon te maken.

 

Simpele Stappen voor het Schoonmaken van je Lenzendoosje

1

Spoel het lenzendoosje met schone lenzenvloeistof: Doe wat lenzenvloeistof in het lenzendoosje en spoel hem goed af. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken van het doosje bedekt en alles wegspoelt.

2

Reinig het lenzendoosje voorzichtig: Gebruik een schone, zachte borstel om het lenzendoosje voorzichtig te schrobben. Kijk of er vlekken of resten aan het oppervlak zit, en zorg ervoor dat je de binnenkant en buitenkant van het doosje schoonmaakt.

3

Spoel het lenzendoosje nog een keer af: Nadat je het doosje hebt gereinigd, spoel je het opnieuw af met verse lenzenvloeistof. Dit helpt om alle losgemaakte vuil weg te spoelen en hij extra schoon is.

4

Laat het lenzendoosje drogen: Nadat je het lenzen doosje hebt schoongemaakt en afgespoeld, laat je het drogen. Zet het doosje omgekeerd neer op een schone, droge handdoek en laat het volledig drogen voordat je het weer gaat gebruiken.

 

Hoe vaak  moet je het Lenzendoosje schoonmaken?

We raden aan om het lenzendoosje elke dag schoon te maken. Ja, je hebt het goed gehoord – dagelijks. Dit helpt bij het voorkomen van de opbouw van bacteriën en vuil op je lenzen en zorgen dat je contactlenzen het langst goed blijven.

Hoe vaak moet je  je lenshouder vervangen?

Ook al maak je je lenzendoosje dagelijks schoon, toch moet je regelmatig je lenshouder vervangen. De meeste fabrikanten en ook de Amerikaanse Optometrische Associatie raden aan om je lenshouder elke drie maanden te vervangen. Dit zorgt ervoor dat je altijd een schoon doosje hebt voor je lenzen.

Hoe lang mag je Lenzenhouder gebruiken?

Het is verleidelijk om je lenshouder te blijven gebruiken totdat deze er echt versleten uitziet, helemaal als je een apart of leuk lenzendoosje hebt. Maar dat is geen goed idee, het is beter om op tijd te vervangen, zelfs als de lenshouder er nog goed uitziet.

Wat gebeurt er als je een lenzenbakje niet goed schoonmaakt?

Als je je lenzendoosje niet regelmatig schoonmaakt, kunnen er allerlei bacteriën zich vermenigvuldigen, wat kan leiden tot infecties en irritaties. Vuil kan zich ophopen op je lenzen, waardoor ze minder comfortabel zijn wanneer je ze in hebt.

Kortom, het niet schoonmaken van je lenzenhouder is vragen om problemen.

Wat moet je doen met een lenzenbakje

Er zijn een paar dingen die je absoluut niet moet doen met je lenzendoosje. Ten eerste, gebruik nooit water uit de kraan om je lenzendoosje schoon te maken. Kraanwater kan bacteriën hebben die schadelijk kunnen zijn voor je ogen. Zoals we al eerder aangaven, gebruik lenzenvloeistof om je doosje te reinigen.

Nieuw lenzendoosje bestellen

Als je merkt dat je lenzendoosje versleten is of niet meer goed schoon te krijgen is, is het tijd om een nieuwe te bestellen. Gelukkig zijn lenzendoosjes niet duur zijn en eenvoudig te bestellen.

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.