Slapen met je Contactlenzen in

30/01/2024 door Matan Klever with 0 comments

Mag je Slapen met je Contactlenzen in?


Het is geen goed idee om met je contactlenzen in te slapen. Het kan je ogen beschadigen en zelfs je oog gezondheid en zicht in gevaar brengen.

Maar het gebeurd elke lenzendrager wel eens na een lange dag dat je zo moe bent en toch per ongeluk in slaap valt, terwijl je je contactlenzen nog in hebt. Of het nu gaat om een middagdutje of per ongeluk de hele nacht slapen met je lenzen in, velen van ons maken deze fout.

Maar is het eigenlijk veilig om te slapen met contactlenzen in? In dit artikel zullen we kijken naar de mogelijke gevolgen van slapen met lenzen en wat je moet doen als je per ongeluk toch in slaap bent gevallen met lenzen in.

Middagdutje met je lenzen in

Laten we beginnen met het bespreken van de situatie waarin je een middagdutje wilt doen terwijl je nog steeds je lenzen draagt. Over het algemeen wordt het afgeraden om te slapen met contactlenzen in, zelfs voor korte dutjes. Dit komt omdat het dragen van lenzen gedurende langere tijd kan leiden tot uitdroging van de ogen, irritatie en ongemak bij het ontwaken.

Tijdens het slapen knipperen we minder vaak dan wanneer we wakker zijn. Hierdoor kunnen de lenzen droog worden en aan het oppervlak van onze ogen blijven kleven. Dit kan leiden tot roodheid, branderigheid en mogelijk zelfs infecties. Daarom is het verstandiger om voorafgaand aan een dutje je lenzen uit te doen en ze pas weer in te doen nadat je bent ontwaakt.

Hoe lang mag je met lenzen slapen?

Het slapen met lenzen wordt over het algemeen afgeraden, behalve als je lenzen draagt die hiervoor ontworpen zijn. Er is geen veilige hoeveelheid tijd waarin je met contactlenzen in je ogen kunt slapen. Optometristen en oogartsen overal zullen dit ten zeerste afraden – neem zo weinig mogelijk risico met lenzen dragen.

Kan ook een uurtje slapen met lenzen ook niet?

Sommige mensen vragen zich af of het dragen van lenzen tijdens een kort dutje van slechts een uur problematisch kan zijn. Hoewel dit minder risicovol is dan langdurig slapen met lenzen in, wordt het nog steeds niet aangeraden.

Zelfs in een uur tijd kunnen je lenzen uitdrogen en ongemak veroorzaken. Daarom is het beter om ze uit te doen voordat je gaat slapen, ook al is het maar voor korte tijd.

Hele nacht doorslapen met je lenzen in

Het komt vaak voor dat mensen per ongeluk inslapen terwijl ze nog steeds hun lenzen dragen. Misschien was je moe na een lange dag of ben je gewoon vergeten om ze uit te doen voordat je naar bed ging. Wat moet je doen als dit gebeurt?

Allereerst is het belangrijk om kalm te blijven en niet in paniek te raken. Haal rustig de lenzen uit en spoel ze grondig af met een geschikte lenzenvloeistof voordat je ze weer in doet. Zorg ervoor dat je ook goed je handen wast voordat je de lenzen aanraakt om eventuele bacteriën te verwijderen.

Als je merkt dat je ogen geïrriteerd of pijnlijk zijn na het slapen met lenzen, raadpleeg dan zo snel mogelijk een oogarts. Zij kunnen de juiste behandeling voorschrijven om eventuele infecties te bestrijden en verdere schade aan de ogen te voorkomen.

Gevolgen van Slapen met je Contactlenzen

Wat als je toch per ongeluk in slaap valt me je lenzen  en de hele nacht doorslaapt? Helaas zijn de gevolgen van het slapen met lenzen in niet te onderschatten. Het is bekend dat dit kan leiden tot ernstige oogproblemen, zoals hoornvliesontsteking en cornea-ulcera.

Slapen met contactlenzen in verhoogt aanzienlijk het risico op ooginfectie, vooral microbiële keratitis. Microbiële keratitis is ontsteking en infectie van het hoornvlies, precies waar je contact lens zit. Dit kan leiden tot pijnlijke ontstekingen die behandeld moeten worden door een oogarts.

Daarnaast kan het dragen van lenzen tijdens het slapen ook schade veroorzaken aan je lenzen zelf. Lenzen zijn gemaakt om zuurstof door te laten naar het hoornvlies, maar als je slaapt blijft er minder zuurstof beschikbaar voor je ogen. Hierdoor kunnen je lenzen uitdrogen en scheuren, waardoor je ongemak voelt en minder goed kunt zien.

Wat moet je doen als je per ongeluk met je lenzen in slaapt?

per ongeluk met je lenzen slaapt

Als je per ongeluk met je lenzen in slaapt, is het belangrijk om ze zo snel mogelijk uit te doen zodra je wakker wordt. Maak je lenzen goed schoon en hydrateer je ogen met oogdruppels om eventuele droogheid te verminderen. Als je merkt dat je last hebt van irritatie, roodheid of andere ongemakken, neem dan contact op met een optometrist voor advies en mogelijke behandeling.

Kortom, het dragen van contactlenzen tijdens het slapen brengt verschillende risico’s met zich mee, waaronder uitdroging, irritatie en mogelijke infecties. Het wordt sterk aanbevolen om altijd je lenzen uit te doen voordat je gaat slapen, zelfs voor een kort dutje. Maar toch blijkt dat meer dan 80% van de contactlensdragers minstens één “risicogedrag” vertoont tijdens het dragen van contactlenzen, en het slapen met lenzen in is de meest voorkomende.

Als je per ongeluk slaapt met lenzen in, haal ze er dan rustig uit en spoel ze goed af voordat je ze weer in doet. Als er sprake is van irritatie of pijn na het  slapen met lenzen, raadpleeg dan zo snel mogelijk een oogarts voor advies en behandeling.

Onthoud altijd dat de gezondheid van je ogen voorop staat en dat het belangrijk is om de juiste zorg en hygiëne in acht te nemen bij het dragen van contactlenzen.


Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18597850/

https://www.nbcnews.com/health/health-news/eye-doctor-shares-graphic-pictures-warn-against-sleeping-contacts-n1001851

Afbeelding door stockking
Afbeelding door stefamerpik

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.