27/01/2024 door Matan Klever with 0 comments

Top 12 Mythes over Contactlenzen


Denk je erover om contactlenzen te proberen, maar houdt iets je tegen? Ondanks de populariteit en de voordelen, zijn er veel mythes en misverstanden die kunnen afschrikken. In dit artikel bespreken we de meeste mythes over contactlenzen.

1. Contactlenzen kunnen permanent in je ogen vast komen te zitten

Dit is absoluut niet waar. Moderne contactlenzen zijn ontworpen om comfortabel op het oogoppervlak te passen. Ze kunnen niet “achter” het oog raken omdat een dunne membraanlaag, de conjunctiva, dit fysiek onmogelijk maakt.

Het is absoluut onmogelijk om je contactlenzen kwijt te raken binnen of achter je oog. Een dun membraan tussen de oogleden bedekt je oog, waar de contactlenzen voor zitten. Dit membraan is sterk genoeg om te voorkomen dat de lenzen achter het oog bewegen.

2. Contactlenzen veroorzaken vaak infecties

Het risico op infecties bestaat, maar door goede hygiënische te volgen, zoals regelmatig je lenzen schoonmaken en uiteraard niet met je lenzen in slapen (tenzij anders voorgeschreven) kan je risico met lenzen minimaliseren.

Luister altijd naar het advies van je opticien en volg de instructies van de lens fabrikant nauwkeurig , is dan heb je de minste kans op problem en risico op ooginfecties. We raden aan om elke 6 maanden een bezoek te doen bij de opticien. Zo ben je zeker dat je lenzen geen schade aan je ogen veroorzaken.

3. Alleen volwassenen kunnen contactlenzen dragen

Kinderen en tieners kunnen ook veilig contactlenzen dragen, mits zij begrijpen hoe ze deze correct moeten verzorgen en gebruiken. Het is belangrijk dat een optometrist of oogarts bepaalt of zij geschikt zijn.

Veel contactlensdragers zijn tieners en kinderen. Er is geen gezondheidsreden waarom personen onder de 18 jaar geen contactlenzen zouden kunnen dragen. Het is echter verplicht voor minderjarigen om eerst toestemming van hun ouders te krijgen.

4. Contactlenzen zijn oncomfortabel

Moderne technologieën hebben geleid tot de ontwikkeling van contactlenzen die zo comfortabel zijn dat je nauwelijks merkt dat je ze draagt. Lenzen dragen kan in het begin even wennen zijn, maar de meeste mensen vinden snel hun ideale pasvorm.

5. Je hebt geen jaarlijkse controle nodig als je contactlenzen draagt

Ook al voelen je lenzen goed aan, het is cruciaal om jaarlijks je ogen te laten controleren. Regelmatige oog controles helpen bij het vroegtijdig opsporen van mogelijke problemen.

6. Overstappen tussen brillen en lenzen is schadelijk voor je ogen

Dit is niet waar; veel mensen wisselen regelmatig tussen brillen en lenzen zonder negatieve effecten op hun gezichtsvermogen of oog gezondheid.

Afwisselen tussen brillen en lenzen kan juist gunstig zijn omdat het de ogen af en toe rust geeft van de druk van contactlenzen.

7. Contactlenzen zijn te duur

De kosten voor contactlenzen variëren sterk afhankelijk van het type lens dat je kiest. Met verschillende prijzen beschikbaar en goedkopere huismerken zijn er genoeg opties die passen bij ieder budget en behoeften.  De prijzen van lenzen vergelijken kan veel schelen, je kan zo jouw contactlenzen bestellen voor de laagste prijs.

8. Het dragen van contactlenzen veroorzaakt hoofdpijn

Hoofdpijn kan soms voorkomen tijdens de aanpassingsperiode of als gevolg van verkeerd aangepaste lenzen. Een professionele fitting door een optometrist kan dit probleem gewoonlijk verhelpen.

In de meeste gevallen is hoofdpijn een tijdelijk probleem dat kan worden opgelost door de juiste lenzen te vinden en te zorgen voor een goede pasvorm. Als je regelmatig hoofdpijn hebt bij het dragen van lenzen, ga dan naar je oogarts om te achterhalen of contactlenzen wel de oorzaak zijn.

9. Ik zal niet in staat zijn om contactlenzen in te doen.

Het leren inbrengen van contactlenzen vergt wat oefening. Je opticien zal ervoor zorgen dat je volledig getraind bent voordat je lenzen voorgeschreven krijgt. Het inbrengen van contactlenzen wordt al snel een eenvoudige gewoonte voor mensen.

Met hulp en een beetje oefening zul je zien dat het indoen van contactlenzen steeds makkelijker wordt. In het begin kan het even wennen zijn, maar als je geduldig bent en blijft proberen, zul je snel leren hoe het moet.

10. Contactlenzen vallen vaak uit en raken kwijt

Hoewel het niet onmogelijk is, is het een zeldzame gebeurtenis dat contactlenzen uitvallen. Als je goed met je contactlenzen omgaat, is de kans op uitvallen heel klein. Als je merkt dat je contactlenzen regelmatig uitvallen, kan het zijn dat je ze niet goed hebt ingebracht of dat ze niet goed passen.

11. Er zijn geen lenzen die krachtig genoeg zijn voor mijn ogen.

Dit is niet waar. Fabrikanten produceren een breed scala aan lenzen voor verschillende recepten. Contactlenzen zijn beschikbaar voor correctie van bijziendheid, verziendheid, presbyopie, astigmatisme en vele combinaties daarvan.

12. Contactlenzen vereisen heel veel verzorging

Dit is ook niet waar. Daglenzen vereisen helemaal geen schoonmaak; na het dragen worden ze aan het einde van de dag weggegooid en de volgende ochtend vervangen door een schoon nieuw paar. Twee-wekelijkse en maandlenzen moeten wel worden schoongemaakt met lenzenvloeistof en bewaard in een contactlens doosje. Dit is een eenvoudig proces.


Freepik: Image by cookie studio

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.