Regelmatige Oogtesten voor Lenzen

21/01/2024 door Matan Klever with 1 comment

Helder Zicht: het Belang van Regelmatige Oogtesten voor Lenzen


Als je lenzen draagt, is het belangrijk om regelmatig je ogen te laten testen. Deze testen zijn niet alleen belangrijk om je ogen gezond te houden, maar ook goed helder met je contactlenzen te blijven zien.

Waarom is een regelmatige oogtesten zo belangrijk?

Een oogonderzoek bestaat uit verschillende testen om je zicht te controleren en oogziekten op te sporen. Regelmatige oog onderzoeken kunnen problemen snel ontdekken wanneer ze nog goed te behandelen zijn en kunnen ook iets zeggen over je algehele gezondheid.

Tijdens een oogtest worden je pupillen verwijd, waardoor er meer licht binnenkomt en de zorgverlener een beter beeld krijgt van de binnenkant van je oog. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker veelvoorkomende ziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk, maculadegeneratie, loslatend netvlies en glaucoom opsporen. Door regelmatig een oogonderzoek te ondergaan, kun je op tijd ingrijpen om mogelijke complicaties te voorkomen.

Visuele correctie

De belangrijkste redenen waarom mensen lenzen dragen is om hun zicht te corrigeren. Maar het kan gebeuren dat jouw lenzen na verloop van tijd niet meer de juiste sterkte hebben. Dit kan leiden tot vermoeide ogen, hoofdpijn en andere ongemakken. Door regelmatig je ogen te laten testen, kan de optometrist bepalen of jouw huidige lenzen nog steeds geschikt zijn of dat je een nieuwe sterkte nodig hebt.

Gezondheid van de ogen

Oogtesten zijn niet alleen gericht op het controleren van jouw gezichtsvermogen, maar ook op het evalueren van de algehele gezondheid van je ogen. Door middel van deze testen kan een optometrist verschillende oogaandoeningen en ziektes identificeren, zoals glaucoom, cataract en maculadegeneratie. Vroege detectie is cruciaal om tijdig behandeling te kunnen krijgen en verdere schade aan je ogen te voorkomen.

Veranderingen in levensstijl

Soms kan een veranderingen in je levensstijl invloed hebben op de gezondheid en het goed zien van je ogen. Bijvoorbeeld, als je veel tijd achter de computer zit, kan je last krijgen van vermoeide en droge ogen. Een optometrist kan advies geven over hoe je deze problemen kunt aanpakken en je lenzen adviseren die goed passen bij mensen die veel achter het scherm zitten, zoals bijvoorbeeld daglenzen, om zo het comfort van je lenzen te verbeteren.

Lees Ook: Beste Lenzen voor Droge OgenZitten je contactlenzen niet lekker?Hoe vaak moet je een oogmeting doen?

Ideaal laat je om de 2 jaar een oogmeting uitvoeren, tenzij anders geadviseerd door je optometrist. Bij specifieke klachten of veranderingen in zicht, is het belangrijk om direct een nieuwe oogmeting in te plannen voor de juiste lenzen en oogzorg.

Wat kost het om je ogen te laten meten?

Bij de meeste opticiens is het geen enkel probleem en laat je tegen betaling een goede oogmeting doen, zonder de verplichting om een bril aan te schaffen. Gemiddeld liggen de kosten van een losse oogmeting rond de €30,-.  Maar bij Pearle is een oogmeting gratis bij aankoop van contactlenzen of bril of als blijkt dat je geen van beiden nodig hebt

Kortom, het belang van regelmatige oogtesten voor lenzendragers kan niet genoeg benadrukt worden. Deze tests zorgt ervoor dat je altijd lenzen draagt die bij bij persoonlijke oogaandoening passen, maar ook bij het vroegtijdig opsporen van eventuele problemen met de gezondheid van je ogen. Zorg ervoor dat je regelmatig een afspraak maakt met een optometrist om jouw lenzen en ogen te laten controleren. Jouw ogen verdienen de beste zorg!


Bronnen:

American Optometric Association. (2024). Een uitgebreid oogonderzoek: https://www.aoa.org/healthy-eyes/contact-lenses/contact-lens-wear-and-care
Mayo Clinic. (2024). Zijn contactlenzen geschikt voor jou: https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/consumer-health-are-contact-lenses-right-for-you/
Freepik: Image by stefamerpik

Reacties

Fellors

2 maanden ago

Bedankt voor het artikel, het is inderdaad enorm belangrijk om regelmatig een test te doen en dit zeg ik uit eigen ervaring. Ik had zelf te lang gewacht en me ogen gingen er alleen maar op achteruit, onderschat dit niet!

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.