Risico lenzen dragen

06/05/2023 door Matan Klever with 0 comments

Draag contactlenzen zonder Risico


Contactlenzen kunnen een aantrekkelijker en makkelijker alternatief zijn dan een bril, toch kunnen lenzen risico’s met zich mee brengen. Het te lang dragen van lenzen kan leiden tot oogproblemen, maar voorkom contactlens problemen door bewust te zijn van de mogelijke complicaties.

Daglenzen zijn het veiligste om te dragen, omdat ze direct weg worden gegooid na gebruik, waardoor het risico van het ontwikkelen van een corona-infectie kleiner is dan bij nachtlenzen wanneer men slaapt met de lenzen in.
Wegwerp lenzen worden verwijderd ’s nachts en dit is een groot voordeel, bij het langdurig dragen van dag en nachtlenzen, van bijvoorbeeld 30 dagen lang kan dit de contactlenzen beperken van de hoeveelheid zuurstof die de ogen bereikt, wat mogelijk kan leiden tot een hoornvlies infectie.

Om geld te besparen houden mensen soms hun contactlenzen te lang in, ook omdat men geen lens wil weggooien die zogenaamd “nog steeds werkt.” Dit kan worden vergeleken met de vervaldatum van een scheermesje.

Er wordt vaak een scheermesje gebruikt tot het punt dat ze niet meer kunnen worden gebruikt – je gooit hem weg als het scheermesje je eenmaal snijdt, dan weet je dat hij niet meer goed is. Dit is niet het geval bij contactlenzen. Als je eenmaal op het punt bent dat je lenzen pijn doen, kan het te laat zijn.

Belangrijk om complicaties te voorkomen: Draag contactlenzen nooit langer dan dat je voorgeschreven is door de optometrist

Nachtlenzen zijn meer zuurstof doorlaatbaar dan de daglenzen, waardoor ze veiliger zijn om mee te slapen.  Maar zelfs met zuurstofdoorlatende lenzen is het zuurstofgehalte die de ogen bereiken relatief laag. Geen twijfel dat als u goed omgaat met u nachtlenzen ze geen risico met zich mee brengen.

Slapen en langdurig gebruik van daglenzen maakt het risico op complicaties aanzienlijk hoger, omdat deze lenzen niet zijn gemaakt om mee te slapen, en er is veel minder zuurstof doorlaatbaarheid, ook het onvoldoende schoonmaken van lenzen en het dragen van lenzen na de vervaldatum kan schadelijk zijn.

Regelmatig de ogen laten controleren. Elk halfjaar door optometrist of contactlens specialist

Volg altijd de beschrijving van de fabrikant, opticien of optometrist

Gooi u lenzen altijd weg voor de vervaldatum

Zorg ervoor dat voor het dragen u lens  goed is schoongemaakt

Slaap nooit met daglenzenMeer risico met het dragen van Nachtlenzen

Nachtlenzen, bijvoorbeeld, zijn niet voor iedereen geschikt. Maar met een zorgvuldige selectie en nazorg, bieden nachtlenzen aan duizenden mensen in Nederland (naar schatting 40.000) een manier om hun zicht te corrigeren, wat vaak leidt tot grote tevredenheid en soms zelfs levensveranderende ervaringen.

Natuurlijk, het waarborgen van oogzorg om complicaties te voorkomen is essentieel. Elk type contactlens brengt inherent enige risico’s met zich mee, maar ons doel is om extra risico’s te minimaliseren. Maar wat zijn de specifieke risico’s van het dragen van nachtlenzen?

Volgens de beschikbare statistieken bevindt het risico op infecties bij nachtlenzen zich ergens tussen dat van zachte daglenzen en zachte verlengde draagtijd lenzen. Wat dit betreft, is er echter nog niet genoeg bekend over kinderen.

Kinderen en nachtlenzen vormen een controversieel onderwerp. Veel oogartsen, vooral bij kinderen, zijn terughoudend als het gaat om nachtlenzen bij kinderen. Dit geldt vooral wanneer ouders, zoals soms voorkomt, niet voldoende zijn ingelicht over mogelijke risico’s.

Maar belangrijk om te weten is dat oogzorg specialisten zeggen dat contactlenzen over het algemeen veilig zijn en een uitstekend alternatief kunnen vormen voor chirurgische ingrepen of traditionele brillen, mits ze met zorg en de juiste hygiëne worden gebruikt.

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.