Risico lenzen dragen

06/08/2015 by matan kremer with 0 comments

Draag contactlenzen zonder risico


Contactlenzen kunnen een aantrekkelijker en makkelijker alternatief zijn dan een bril, toch kunnen lenzen risico’s met zich mee brengen. Het te lang dragen van lenzen kan leiden tot oog problemen maar dit kan worden vermeden als men bewust is van de mogelijke complicaties.

Daglenzen zijn het veiligste om te dragen omdat ze direct weg worden gegooit na gebruik, waardoor het risico van het ontwikkelen van een cornea-infectie kleiner is dan bij nachtlenzen wanneer men slaapt met de lenzen in.
Wegwerp lenzen worden verwijderd ’s nachts en dit is een groot voordeel, bij het langdurig dragen van dag en nachtlenzen, van bijvoorbeeld 30 dagen lang kan dit de contactlenzen beperken van de hoeveelheid zuurstof die de ogen bereikt, wat mogelijk kan leiden tot een hoornvlies infectie.

Om geld te besparen houden mensen soms hun contactlenzen te lang in, ook omdat men geen lens wil weggooien die zogenaamd “nog steeds werkt.” Dit kan worden vergeleken met de vervaldatum van een scheermesje. Er wordt vaak een scheermesje gebruikt tot het punt dat ze niet meer kunnen worden gebruikt – je gooit hem weg als het scheermesje je eenmaal snijdt, dan weet je dat hij niet meer goed is. Dit is niet het geval bij contactlenzen. Als je eenmaal op het punt bent dat je lenzen pijn doen, kan het te laat zijn.
Belangrijk om complicaties te voorkomen, draag contactlenzen nooit langer dan dat u voorgeschreven is door de opticien (contactlens specialist) of optometrist

Nachtlenzen zijn meer zuurstof doorlaatbaar dan de daglenzen, waardoor ze veiliger zijn om mee te  slapen.  Maar zelfs met zuurstofdoorlatende lenzen is het zuurstofgehalte die de ogen bereiken relatief laag. Geen twijfel dat als u goed omgaat met u nachtlenzen ze geen risico met zich mee brengen.

Slapen en langdurig gebruik van daglenzen maakt het risico op complicaties aanzienlijk hoger, omdat deze lenzen niet zijn gemaakt om mee te slapen, en er is veel minder zuurstof doorlaatbaarheid, ook het onvoldoende schoonmaken van lenzen en het dragen van lenzen na de vervaldatum kan schadelijk zijn.

  • Regelmatig de ogen laten controleren. Elk halfjaar door optometrist of contactlens specialist
  • Volg altijd de beschrijving van de fabrikant/opticien/optometrist
  • Gooi u lenzen altijd weg voor de vervaldatum
  • Zorg ervoor dat voor het dragen u lens  goed is schoongemaakt
  • Slaap nooit met daglenzen

Hieronder leest u nog een artikel (oorsprong cnnederland)  over het de risico van het dragen van nachtlenzen

Nachtlenzen bijvoorbeeld, zijn niet geschikt voor iedereen. Maar met een goede, intensieve selectie en nazorg, zorgen nachtlenzen bij duizenden mensen in Nederland (40.000 is de schatting) voor een manier van visuscorrectie die tot zeer grote tevredenheid leidt. Sommigen noemen het zelfs ‘life changing’. Maar oogzorg is ook: zorgen dat er geen complicaties optreden. Echter, elk type contactlens brengt risico’s met zich mee. We willen alleen extra risico’s vermijden. Is het dragen van nachtlenzen ook zo’n extra risico? Volgens de statistieken ligt het risico op infecties met nachtlenzen tussen die van zacht daily wear en zacht extended wear. Hoe dit bij kinderen precies ligt weten we niet. Kinderen en nachtlenzen: een controversieel onderwerp. Veel oogartsen (en kinderoogartsen) zijn niet van nachtlenzen gecharmeerd bij kinderen. Zeker niet als de ouders, zoals nogal eens voorkomt, niet van tevoren zijn ingelicht over de mogelijke risico’s. Onacceptabel! Misschien moet onze beroepsgroep daar wat volwassener in worden (onder andere middels ‘informed colnsents’). Anders hebben we echt een reden tot zorg. Niet alleen is er dan duidelijkheid voor iedereen over de risico’s, ook kan die duidelijkheid mogelijk bijdragen aan een betere compliance!

Eye-care professionals benadrukken dat  contactlenzen volkomen veilig zijn en een geweldige vervanging voor een operatie of conventionele glazen is, zolang ze worden gebruikt met de nodige voorzichtigheid en goede verzorging.

Bekijk hier de goedkoopste prijs voor uw lenzen

Leave Comment