hoe werken multifocale lenzen

16/08/2018 by admin with 0 comments

Hoe werken multifocale en bifocale contactlenzen?


Met de geavanceerde lenzen van vandaag, zijn mensen met presbyopie in staat om op afstand helder te zien, zonder dat ze hiervoor een bril nodig hebben. Wanneer je een leesbril nodig hebt met afstandscorrectie, dan zijn multifocale en bifocale contactlenzen de perfecte optie voor jou!

Wat is presbyopie?

Mensen ouder dan 40 merken vaak dat hun zicht van dichtbij wazig wordt en vinden het dan moeilijk om zich te concentreren op objecten van dichtbij. Dit fenomeen wordt presbyopie genoemd en ontstaat op een natuurlijke en geleidelijk manier wanneer je ouder wordt. Presbyopie wordt ook wel het “korte-armsyndroom” genoemd, omdat je de arm moet strekken om kleine lettertjes of andere fijne details duidelijker te kunnen zien.

Wat is de oorzaak?
Naarmate je ouder wordt gaat de elasticiteit van de lens in elk oog langzaam verloren, waardoor de lens verhardt. Als gevolg hiervan verliezen je ogen hun vermogen om zich goed te richten op objecten die dichtbij zijn, omdat licht focusseert achter het netvlies in plaats van er bovenop.

Hoe werken contactlenzen voor presbyopie?
Multifocale en bifocale contactlenzen helpen om presbyopie te corrigeren door zichtcorrectie te bieden op afstand en van dichtbij. Met één enkele lens kan voor verschillende afstanden worden gecorrigeerd waardoor het zicht wordt verbeterd. Bifocale lenzen bevatten twee verschillende focuspunten voor correctie op leesafstand en voor veraf, terwijl multifocale lenzen drie focuspunten bevatten voor correctie op afstand, op leesafstand en er tussen in.

Soorten multifocale contactlenzen

Er zijn drie veel voorkomende multifocale lenzen:

Concentrische multifocale lenzen

Concentrische multifocale lenzen bevatten concentrische cirkels op de lens waarbij de cirkels die corrigeren voor dichtbij en veraf elkaar afwisselen. Denk aan het patroon van een dart bord.

De 1 Day Acuvue Moist Multifocale lens is een populaire concentrische multifocale lens in deze categorie.

Asferische multifocale lenzen

Asferische contactlenzen zijn gemaakt als progressieve brillenglazen en zorgen voor een soepele overgang tussen de verschillende sterktes. De sterkte voor dichtbij of veraf bevindt zich in het midden van de lens en deze verandert geleidelijk als je richting de buitenkant van de lens gaat, waarbij er geen zichtbare lijnen zijn.

Dailies Total1 Multifocale en Proclear 1 dag Multifocale contactlenzen zijn enkele van de asferische multifocale lenzen die wij aanbieden. Deze contactlenzen worden meestal gewogen om in de juiste richting op het oog te blijven, om zo de hele dag te zorgen voor de juiste zichtcorrectie.

Gesegmenteerde bifocale lenzen

Bifocale contactlenzen zijn alleen beschikbaar als vaste gasdoorlatende lenzen. Deze lenzen lijken op bifocale glazen; de sterkte voor ver weg bevindt zich in de bovenste helft van de lens en voor dichtbij in de onderste helft. De onderkant van de lens is vlakker om de lens goed op het oog te houden. Ze worden speciaal afgestemd op elke drager en daarom moeten ze rechtstreeks bij je contactlensspecialist worden gekocht.

Hoe weet ik of mijn recept bij een van deze lenzen past?
Een contactlensrecept bevat de volgende informatie: het specifieke lenzenmerk, de sterkte, basiscurve, diameter en ADD (additie). Als je vaste gasdoorlatende contactlenzen hebt voorgeschreven, bevat je recept ook kleur- en punt details.

Alle contactlenzen passen anders en zijn gemaakt van verschillende soorten materiaal. Als je lenzen probeert te gebruiken die niet zijn voorgeschreven, kan dit ongemak of een infectie veroorzaken. Het is daarom belangrijk om een ​​professioneel recept voor contactlenzen te hebben, zodat je lenzen koopt die geschikt zijn voor jouw ogen. Als je hulp nodig hebt bij het begrijpen van jouw recept of om te bepalen of jouw recept voor contactlenzen is, raadpleeg dan jouw opticien of optometrist.

Draag een bril met uw contactlenzen
Een optometrist kan bepalen of het dragen van een leesbril in combinatie met contactlenzen op afstand de beste optie is voor jou. Dit kan je helpen om beter van dichtbij te zien wanneer dat nodig is. Dit is een prima methode voor het verminderen van perifere vervorming die in het algemeen wordt veroorzaakt door een progressieve bril.

Bestellen van een progressieve / bifocale bril
Als je de voorkeur geeft aan een bril in combinatie met contactlenzen, zijn er ook mogelijkheden waarmee presbyopie kan worden gecorrigeerd.

Leave Comment