Wat is goedkoper een Bril of Lenzen

19/06/2024 door Matan Klever with 0 comments

Wat is goedkoper: een Bril of Lenzen?


Of je nu houdt van een slimme, stijlvolle uiterlijk met een bril of liever de vrijheid en het gemak van contactlenzen hebt, het kiezen tussen deze twee opties kan lastig zijn. Bij het kiezen tussen lenzen of een bril is een veelgestelde vraag ook vaak: Wat is nu eigenlijk goedkoper een bril of lenzen?

 

 

Verschillende kosten van een Bril en Lenzen

 

1

Aanschafkosten

Brillen: De kosten van een bril kunnen nogal variëren van redelijk betaalbaar tot zeer duur, afhankelijk van het montuur en de kwaliteit van je glazen. Een standaard bril kan ergens tussen de €50 en €300 kosten. Als je kiest voor een designer montuur of speciale coatings (zoals ontspiegeling of blauwlichtfilter), kunnen de kosten snel oplopen.

Contactlenzen: Contactlenzen zijn minder duur, vooral als je kiest voor wegwerplenzen. Een doosje met maandlenzen voor drie maanden kost meestal tussen de €20 en €60. Voor daglenzen is dit iets hoger, rond de €30 tot €100 per maand, afhankelijk van het contactlens merk en type lens.

 

2

Onderhoudskosten

Brillen: Met een bril heb je weinig onderhoudskosten. Af en toe een nieuw montuur of vervangende glazen is meestal voldoende. Eventuele schoonmaakmiddelen of reparaties zijn minimaal.

Contactlenzen: De onderhoudskosten voor lenzen zijn aanzienlijk hoger. Je hebt regelmatig nieuwe lenzen nodig, evenals lenzenvloeistof en lenzendoosjes. Voor maandlenzen moet je rekenen op ongeveer €10 tot €30 per maand extra kosten voor je lenzenvloeistof.

 

3

Op langer termijn

Brillen: Over een periode van enkele jaren is een bril goedkoper. Een goede bril kan jaren meegaan, mits je sterkte niet verandert en je voorzichtig bent met het montuur.

Contactlenzen: De kosten voor lenzen lopen op na verloop van tijd. Hoewel de kosten in het begin minder kunnen zijn, blijven de kosten voor nieuwe lenzen en onderhoud oplopen.

 

 

Hoeveel kosten lenzen per maand gemiddeld?

Bij contactlenzen zijn de de maandelijkse kosten ook verschillend, afhankelijk van je merk en het type lens dat je gebruikt.

Maandlenzen: Voor maandlenzen betaal je gemiddeld tussen de €20 en €60 per doosje, afhankelijk van het merk en de specifieke kenmerken van de lens. Stel dat je lenzen draagt die €40 per doosje kosten en je gebruikt één doosje per maand, dan zijn de kosten €40 per maand.

Daglenzen: Daglenzen zijn duurder omdat je elke dag een nieuw paar gebruikt. De prijs varieert tussen de €30 en €100 per maand, afhankelijk van het merk en type lens. Als je bijvoorbeeld daglenzen van €60 per maand gebruikt, zijn de kosten €60 per maand.

En zoals al eerder aangegeven moet je naast de kosten van de lenzen zelf, ook rekening houden met de kosten voor lenzenvloeistof en lenzendoosjes,

Lenzenvloeistof: Voor maandlenzen varieert de prijs van lenzenvloeistof tussen de €10 en €30 per maand, afhankelijk van het type vloeistof en hoe vaak je lenzen vervangt.

Lenzendoosjes: Deze zijn relatief goedkoop, meestal enkele euro’s per stuk, maar het is een terugkerende kost.

Kortom, de gemiddelde maandelijkse kosten voor contactlenzen kunnen variëren van €30 tot €90, afhankelijk van je lenskeuze en hoeveelheid lenzenvloeistof die je nodig hebt.

Lees Ook: Wat is Goedkoper Dag of Maandlenzen?Wat kosten Daglenzen per Dag

 

Wat is de prijs voor een bril?

De kosten voor een bril zijn over het algemeen meer upfront, maar kunnen op lange termijn voordeliger zijn dan contactlenzen. Een bril kan variëren van €50 voor een eenvoudig model tot €300 of meer voor designer monturen met speciale glascoatings zoals ontspiegeling of blauwlichtfilter. Deze  kosten zijn eenmalig, tenzij je je bril wilt upgraden of de sterkte verandert.

Image by YuliiaKa on Freepik

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.