contactlenzen kiezen

28/07/2023 door Matan Klever with 0 comments

Hoe kies je de Juiste lenzen?


Contactlensdragers hebben veel verschillende opties als het gaat om het kiezen van comfortabele en heldere lenzen, zoals de draagduur, het onderhoudsniveau, de gevoeligheid van de ogen, de kosten en nog veel meer.

Het kiezen van de perfecte lenzen voor jouw specifieke behoeften kan een groot verschil maken in je dagelijks leven. In dit artikel zullen we je proberen te helpen bij het kiezen van de ideale lens die bij jou past.

Bepaal eerst hoe vaak je lenzen wil dragen

Denk na over hoe vaak je contactlenzen zult dragen. Gaan ze deel uitmaken van je dagelijkse routine of ga je ze alleen indoen bij speciale gelegenheden?

Hoe vaak je contactlenzen zal gaan dragen heeft veel invloed bij het kiezen van je lenzen. Gaat je voorkeur naar daglenzen die je af en toe indoet of maandlenzen voor het dragen van de hele maand.

Doe een Oogmeting bij de Optometrist

Voordat je begint met het kiezen van nieuwe lenzen, is het belangrijk eerst een oogmeting te doen door een professionele optometrist.

Een oogmeting zal de exacte sterkte van je ogen bepalen, waardoor je een goed uitgangspunt hebt bij het selecteren van de juiste lenzen.Verschillende soorten Contactlenzen

Er zijn verschillende soorten contactlenzen beschikbaar, zachte contactlenzen zijn populair vanwege hun comfort, terwijl harde contactlenzen beter zijn voor bepaalde oogafwijkingen.

Dagelijkse wegwerplenzen zijn handig en hygiënisch, terwijl maandelijkse lenzen duurzamer zijn.

Daglenzen
Daglenzen zijn ontworpen voor één dag gebruik en worden elke nacht weggegooid. Elke dag moet een nieuw paar worden gebruikt voor de volgende dag. Dit type lens biedt ultiem gemak, omdat er geen gedoe is met reinigen en bewaren. Kies je voor daglenzen – Vergelijk hier de prijs van je daglens.

Het is ideaal voor mensen die af en toe lenzen dragen of die een hygiënische en eenvoudige optie willen.

Week of Maandlenzen
Lenzen met tweewekelijkse of maandelijkse vervanging zijn één paar lenzen die elke twee weken tot een maand moet worden vervangen, afhankelijk van de specifieke instructies.
Deze lenzen moeten elke nacht worden uitgedaan, schoongemaakt en bewaard voordat ze opnieuw worden gedragen.

Ze zijn geschikt voor mensen die regelmatig lenzen dragen en bereid zijn om iets meer onderhoud te verrichten ten opzichte van dagelijkse wegwerplenzen.

Dag en Nacht lenzen
Lenzen voor langdurig gebruik zijn ontworpen om continu te worden gedragen, wat betekent dat ze ’s nachts kunnen worden ingehouden en niet dagelijks hoeven te worden verwijderd. Deze lenzen kunnen mogelijk slechts één keer per week worden verwijderd voor reiniging, afhankelijk van de specifieke instructies.

Ze zijn handig voor mensen met een drukke levensstijl of die vaak vergeten hun lenzen uit te doen voor het slapengaan.

Ontdek Ook: Kan iedereen daglenzen dragen | Wat als je wazig ziet met je lenzenGoedkope Lenzen met Cilinder Bestellen | Alle lenzen merken

Welke lens past het beste bij je Levensstijl

Denk na over je dagelijkse activiteiten en levensstijl bij het kiezen van lenzen. Ben je bijvoorbeeld een actieve persoon die veel sport? Dan kunnen lenzen die goed op hun plaats blijven zitten, zoals daglenzen, een goede keuze zijn.

Als je lange uren achter een computer doorbrengt, kunnen lenzen die bescherming bieden tegen vermoeide ogen, zoals blauwlichtfilter lenzen, gunstig zijn. Of lenzen die veel zuurstof doorlaten en de ogen vochtig houden.

Kies Het Juiste Lenstype

Er zijn verschillende lens types beschikbaar, elk met hun eigen voordelen. Enkele veel voorkomende opties zijn:

Enkelvoudige Lenzen

Enkelvoudige lenzen zijn geschikt voor mensen met slechts één gezichtsprobleem, zoals bijziendheid of verziendheid. Ze corrigeren slechts één oogafwijking.

Multifocale Lenzen

Multifocale lenzen zijn geschikt voor mensen met Presbyopie, wat vaak voorkomt bij ouderen. Ze corrigeren zowel verziendheid als bijziendheid, waardoor je op alle afstanden scherp kunt zien.

Torische Lenzen

Torische lenzen zijn ontworpen voor mensen met astigmatisme. Ze corrigeren de onregelmatige kromming van het hoornvlies en bieden helder zicht.

Kleurlenzen

Als je je oogkleur wilt veranderen of je natuurlijke oogkleur wilt verbeteren, zijn kleurlenzen een leuke optie. Kijk hier voor de goedkoopste kleurlenzen.

Denk aan de gevoeligheid van je ogen.

Worden je ogen gemakkelijk geïrriteerd, zijn ze gevoelig voor allergenen of drogen ze vaak uit? Als dat het geval is, wil je dit bespreken met je oogarts, zodat zij je kunnen helpen bij het kiezen van contactlenzen die passen bij droge ogen. En welke Daglenzen het beste zijn voor gevoelige ogen.

Sommige mensen hebben gevoelige ogen die geïrriteerd kunnen raken door bepaalde contactlensmaterialen of lensvloeistoffen. Allergische reacties kunnen ook voorkomen, vooral als je allergisch bent voor bepaalde stoffen of conserveermiddelen in de lenzenvloeistof.

Als je merkt dat je ogen vaak rood en droog worden bij het dragen van lenzen, kunnen bepaalde lenstypes meer comfort geven dan andere. Zachte lenzen hebben de neiging om meer vocht vast te houden en kunnen daarom een betere optie zijn voor mensen met droge ogen.

Bovendien zijn er speciale lenzen op de markt o.a. Siliconen Hydrogel lenzen die zijn ontworpen om voldoende vocht in het oog te behouden en zo de kans op droge ogen minimaliseren.

Hoeveel wil je uitgeven aan lenzen

Contactlenzen kunnen variëren in prijs, afhankelijk van het type dat je kiest. Meestal zijn daglenzen duurder, omdat je elke dag een nieuw paar indoet en ze dus vaker opnieuw moeten kopen.

Maar bij week of maandlenzen kunnen de lenzen goedkoper lijken omdat je elk paar langer kan dragen, maar bereken ook de kosten van lenzenvloeistof die er nog bij komt.

Je kan de totale jaarlijkse kosten eenvoudig berekenen  met deze lenzen calculator.

Als je al besloten hebt welke lens je gaat dragen kan je hier eenvoudig je lens op prijs vergelijken bij de verschillende lenzen sites.

Probeer de Lenzen eerst uit

Voordat je definitief voor een bepaald type lenzen kiest, is het altijd een goed idee om ze uit te proberen. Veel opticiens bieden proeflenzen aan, zodat je kunt ervaren hoe de lenzen aanvoelen en of ze aan je verwachtingen voldoen.Conclusie

Het kiezen van de juiste lenzen is van groot belang om een helder zicht en comfortabel dragen te garanderen. Door een oogmeting te laten uitvoeren, je levensstijl in overweging te nemen en het juiste lenstype te kiezen, kun je lenzen vinden die perfect bij je passen.

 

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.