Hoe lang mag je je lenzen in hebben

19/09/2023 door Matan Klever with 0 comments

Hoe lang mag je je lenzen in hebben?


Contactlenzen bieden veel vrijheid aan mensen, maar hoe lang mag je lenzen inhouden voordat het risico op oogproblemen kan oplopen?  En waarom is het tijdig vervangen van lenzen net zo belangrijk als je aan de aanbevolen draagtijd per dag te houden. We leggen het je hier uit, zodat je contactlenzen veilig kunt dragen.

Hoe lang mag je lenzen dragen per dag?

8 tot Maximaal 16 uur per dag

Een algemene richtlijn die wordt aanbevolen door optometristen en oogartsen is om contactlenzen niet langer dan 16 uur per dag te dragen. Dit betekent dat je ’s ochtends je lenzen kunt indoen en ze ’s avonds moet verwijderen voordat je gaat slapen.

Dis is om verschillende redenen, waarvan de belangrijkste de behoefte van je ogen aan zuurstof is.
Voorbeelden.

Belangrijk is om altijd naar de aanbevolen draagtijd van je optometrist of oogarts te volgen. En de instructies van de fabrikant. Als je Acuvue lenzen draagt, kun je het Acuvue instructieboekje hier vinden.

Waarom maximaal 16 uur?

Het belang van maximum 16 uur dragen is gebaseerd op de fysiologie van het oog. Je ogen hebben zuurstof nodig om gezond te blijven, en contactlenzen kunnen de hoeveelheid zuurstof die je ogen bereikt verminderen.

Door je lenzen ’s nachts uit te nemen, geef je je ogen de kans om te ademen en te herstellen. Alhoewel het soms verleidelijk kan zijn draag je daglenzen nooit 2 dagen achter elkaar.

Verschillende lenstypen, verschillende draagtijden

Het aantal uren dat je contactlenzen veilig kunt dragen, hangt ook af van het type lenzen dat je hebt en hoe gevoelig je ogen zijn. Sommige lenzen zijn ontworpen voor continu dragen, terwijl andere beter geschikt zijn voor kortere tijd.

Hoe lang mag je voor de eerste keer lenzen dragen?

Het is belangrijk om langzaam te beginnen met het dragen van lenzen, vooral als je ze voor de eerste keer draagt. Het wordt aanbevolen om de eerste paar dagen slechts een paar uur per dag lenzen te dragen en dit geleidelijk aan te verhogen met 1 tot 2 uur.

Bijvoorbeeld, als je de eerste dag 2 uur draagt, kun je de tweede dag proberen om 4 uur te dragen, en zo verder. Raadpleeg altijd een optometrist voor specifiek advies over het dragen van lenzen.

Wat als je lenzen te lang inhoud.

Droge Ogen

Een van de meest voorkomende gevolgen van te lang contactlenzen dragen is het droge en rode ogen. Dit treedt op omdat lenzen het natuurlijke traanvocht kunnen verminderen, wat leidt tot irritatie, branderigheid en een oncomfortabel gevoel.

Meer kans op Infecties

Lenzen zijn een ideale broedplaats voor bacteriën en micro-organismen. Wanneer je lenzen te lang draagt, vergroot je het risico op ooginfecties, zoals conjunctivitis of hoornvliesontsteking. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je ooggezondheid, wat je zeker niet wil. Hou je aan de maximale draagtijd en geniet van contactlenzen zonder risico.

Verminderd Zicht

Het te lang dragen van je lenzen kan je ogen slecht beïnvloeden. Je kunt met je lenzen in wazig gaan zien, dubbel zien of andere visuele problemen. Dit kan niet alleen vervelend zijn, maar het kan ook je dag belemmeren.

Beschadiging van de Lenzen

Contactlenzen zijn niet ontworpen voor 24/7 dragen. Als je ze te lang inhoudt, kunnen ze beschadigd raken. Dit kan leiden tot verminderd comfort en effectiviteit van de lenzen.
Voorkom dit door je lenzen volgens de voorgeschreven richtlijnen te dragen, zo hou je ook je ogen gezond.

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.