wazig zien met lenzen

17/06/2023 door Matan Klever with 0 comments

Wat als je wazig ziet met je lenzen in?


Heb je last van wazig zicht wanneer je contactlenzen draagt? Dit kan een frustrerend zijn, helemaal als je afhankelijk bent van je lenzen om scherp en goed te kunnen zien.

Wazig zien kan erg vervelend zijn en je de hele dag belemmeren, vooral als je afhankelijk bent van je contactlenzen. Gelukkig zijn  er oplossingen en mogelijke oorzaken voor wazig zicht, misschien is het gewoon een kwestie van even wennen aan de nieuwe lens.

We begrijpen hoe belangrijk het is om goed helder zicht te hebben, lees daarom verder en ontdek nuttige tips om je te helpen niet meer wazig te zien met lenzen.

Waarom zie ik wazig met mijn lenzen?

Wazig zien bij het dragen van contactlenzen kan verschillende oorzaken hebben, helemaal als jevoor het eerst lenzen draagt. Hier zijn enkele factoren die dit probleem kunnen veroorzaken:

Onjuiste Lenssterkte: Het dragen van lenzen met een onjuiste sterkte kan leiden tot wazig zicht. Het is essentieel om regelmatig een oogonderzoek te ondergaan en de juiste sterkte te laten bepalen door een professionele optometrist.

Oogirritatie: Irritatie van de ogen kan ervoor zorgen dat lenzen niet goed op het oogoppervlak blijven zitten, wat resulteert in wazig zicht. Allergieën, droge ogen of ooginfecties kunnen bijdragen aan dit probleem.

Verkeerde Lenspasvorm: Lenzen die niet goed passen op het oog kunnen wazig zicht veroorzaken. Een onjuiste pasvorm kan ervoor zorgen dat de lenzen verschuiven of dat er vuil en stof onder terechtkomen, wat het zicht belemmert.

Ophoping van Eiwitten: Proteïnen en vetten uit de traanfilm kunnen zich na verloop van tijd ophopen op de lenzen, waardoor ze minder doorzichtig worden. Deze ophoping kan leiden tot wazig zicht en minder draagcomfort.

Last van droge ogen:  Droge ogen kunnen ook wazig zicht veroorzaken. Als je merkt dat je ogen droog aanvoelen en vaak rood zijn, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om dit probleem te verhelpen. Ten eerste is regelmatig knipperen met je ogen een goede manier om de lenzen te bevochtigen.

Als dit niet voldoende is, kunnen oogdruppels een effectieve oplossing bieden om je ogen te hydrateren. Een alternatief is het uitproberen van silicone hydrogel lenzen. Deze lenzen laten meer zuurstof naar de ogen toe, wat kan helpen bij droge ogen en wazig zicht.

Lenzen te lang in houden: Het te lang dragen van lenzen kan ook leiden tot wazig zicht. Het is belangrijk om je strikt aan de aanbevolen draagtijd te houden en je contactlenzen tijdig te vervangen

De draagtijd per lens is verschillend, afhankelijk van het type contactlens dat je draagt. Langdurig dragen van lenzen kan ervoor zorgen dat ze uitdrogen, wat wazig zicht kan veroorzaken.

 

Oplossing tegen Wazig Zien met Lenzen

Als je last hebt van wazig zicht met lenzen, zijn er verschillende oplossingen die je kunt proberen om dit probleem te verhelpen. Hier zijn enkele suggesties:

Raadpleeg een Professionele Optometrist

Een van de eerste stappen die je moet nemen, is een afspraak maken met een professionele optometrist. Een optometrist kan een grondig oogonderzoek uitvoeren en de juiste lenssterkte en pasvorm voor je bepalen. Ze kunnen ook eventuele oogirritaties of andere problemen diagnosticeren en behandelen.

Zorg voor een Goede Oog hygiëne

Een goede oog hygiëne is essentieel voor het behoud van helder zicht met lenzen. Zorg ervoor dat je je handen goed wast met zeep voordat je de lenzen aanraakt. Zorg ervoor dat je je handen goed afdroogt met een pluisvrije handdoek om vuil en bacteriën te voorkomen.

Draag je de Geschikte Lenzen en Sterkte

Soms kan het probleem van wazig zicht worden opgelost door over te stappen naar een ander type lens of andere sterkt. Niet de juiste sterkte lenzen dragen kan natuurlijk ook een oorzaak zijn van wazig zien.

Er zijn verschillende soorten lenzen beschikbaar, zoals daglenzen, maandlenzen en torische lenzen voor mensen met astigmatisme. Overleg met je optometrist om te bepalen welk type lens het meest geschikt is voor je ogen.

Verzorg Je Lenzen Correct

Om wazig zicht te voorkomen, is het belangrijk om je lenzen goed te verzorgen. Volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant nauwkeurig op en reinig je lenzen regelmatig met de aanbevolen lenzenvloeistof.

Ontdek ook: Wat is de beste lenzenvloeistof | Vergelijk alle lenzenvloeistof

Vermijd het gebruik van kraanwater of speeksel om je lenzen te reinigen, omdat dit kan leiden tot oogirritatie en ophoping van bacteriën.

Vermijd Overmatig Gebruik van Digitale Apparaten

Het is vandaag de dag bijna onmogelijk, maar het langdurig kijken naar digitale apparaten zoals smartphones, tablets en computers kan het zicht vermoeien en wazig maken.

Probeer regelmatig pauzes te nemen en je ogen te ontspannen door te focussen op objecten in de verte. Daarnaast kan het dragen van speciale lenzen met een blauwlichtfilter helpen om de belasting van je ogen te verminderen.

Regelmatige Oogcontroles

Om ervoor te zorgen dat je lenzen optimaal blijven presteren en om eventuele oogproblemen vroegtijdig te detecteren, is het belangrijk om regelmatig oogonderzoeken te ondergaan.

Je optometrist kan veranderingen in je ooggezondheid opsporen en indien nodig aanpassingen doen aan je lenssterkte of type.

Wazig zicht met lenzen kan verschillende oorzaken hebben, maar gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar om dit probleem te verhelpen. Door samen te werken met een professionele optometrist en de juiste zorgmaatregelen te volgen, kun je genieten van helder en comfortabel zicht met je lenzen.

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.