Contactlenzen tijdig vervangen

17/09/2023 door Matan Klever with 0 comments

Contactlenzen Tijdig Vervangen


Contactlenzen bieden vrijheid en gemak zonder bril, wel is het van groot belang om zorgvuldig met je lenzen om te gaan en tijdig te vervangen.

In dit artikel bespreken we waarom het belangrijk is om contactlenzen op tijd te vervangen en welke voordelen dit heeft voor de gezondheid van je ogen.

Waarom moeten Lenzen op tijd Vervangen worden?

Verminderd Risico op Complicaties

Het tijdig vervangen van contactlenzen vermindert aanzienlijk het risico op complicaties. Na verloop van tijd kunnen contactlenzen eiwit- en vet opbouw, bacteriën en andere verontreinigingen verzamelen.

Dit kan leiden tot ooginfecties, irritatie en ongemak. Door je lenzen op tijd te vervangen, heb je minder kans op deze risico’s en behoud je de gezondheid van je ogen.

Verbeterd Zicht en Comfort

Na verloop van tijd kunnen contactlenzen slijtage vertonen, waardoor ze minder comfortabel worden en je zicht kan verminderen. Het dragen van versleten lenzen kan leiden tot wazig zicht, schitteringen en vermoeide ogen.

Door tijdig te vervangen, behoud je scherp zicht en comfort gedurende de hele draagperiode van je lenzen.

Optimale Lensprestaties

Fabrikanten maken contactlenzen met specifieke draagperiodes in gedachten. Je lenzen langer dragen, dan deze periode kan leiden tot slechtere prestatie van de lenzen. Door je lenzen op tijd te vervangen, profiteer je van de optimale optische eigenschappen van de lenzen, waardoor je beter zicht en visueel comfort krijgt.

Hoe Vaak Moet Je Contactlenzen Vervangen?

Hoe vaak je je lenzen moet vervangen is afhankelijk van het type lenzen dat je draagt. Er zijn daglenzen geschikt voor 1 dag, tweewekelijkse of maandelijkse lenzen, en zelfs lenzen die langer kunnen worden gedragen.

Ontdek Ook: Kun je maandlenzen langer dragen als je ze niet elke dag draagtKun je daglenzen 2 dagen dragen

Wat gebeurt er als je contactlenzen te lang draagt?

Je hoornvlies, dat het heldere deel van je oog is dat verantwoordelijk is voor het scherpstellen van licht, wordt bedekt door een dun plastic materiaal, de contactlens. Omdat er geen bloedvaten in je hoornvlies zitten, vertrouwt het op zuurstof uit de lucht om gezond te blijven. Het dragen van contactlenzen vermindert de toevoer van zuurstof naar je oog.

Normale dagelijkse slijtage van contactlenzen, waarbij je de lenzen de hele dag draagt en ‘s nachts verwijdert, laat voldoende zuurstof toe voor je hoornvlies. Als je echter je contactlenzen niet op tijd vervangt, kan de hoeveelheid zuurstof die je hoornvlies bereikt, afnemen.

Wanneer je hoornvlies niet genoeg zuurstof krijgt, kunnen er bloedvaten gaan groeien op en rond je oog als een poging van je lichaam om het verloren zuurstoftekort te compenseren. Dit kan leiden tot verschillende complicaties, waaronder ooginfecties, veranderingen aan je oogleden, allergische reacties, kromming van het hoornvlies, zwelling van het oog, en in ernstige gevallen, zelfs blindheid.

Naast het tekort aan zuurstof kunnen contactlenzen ook schadelijke bacteriën onder de lens vasthouden als je ze niet op tijd verwijdert. Het is belangrijk om je lenzen elke avond te verwijderen en grondig te reinigen met lenzenvloeistof.

Irritatie als gevolg van het te lang dragen van je lenzen kan zich uiten in rode ogen, wazig zicht, gevoeligheid voor licht en pijn. Als een van deze symptomen optreedt, moet je onmiddellijk je lenzen verwijderen en bewaren in lenzenvloeistof.

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat slechts 45% van de lensdragers met weeklenzen of tweeweekse lenzen deze lenzen daadwerkelijk elke week of twee weken vervangt. Binnen 3 weken doet 68% dat en 89% vervangt de lenzen alleen binnen een maand. Een kleine groep van 4% draagt zelfs twee maanden dezelfde lens. Bij maandlenzen vervangt 37% de lenzen daadwerkelijk binnen een maand en 57% binnen 5 weken, terwijl 23% de lens voor 2 maanden draagt.

Allergieën en Contactlenzen tijdig vervangen

Bij allergieën wordt ook geadviseerd om lenzen op tijd te vervangen. Om symptomen te verlichten bij lenzendragers met allergieën worden aanbevelingen gedaan zoals het verminderen van de draagtijd, het vermijden van verlengd dragen, vaker lenzen vervangen en overschakelen naar een zo neutraal mogelijke lenzenvloeistof.

Vooral voor lenzendragers in allergieseizoenen kan ook het kiezen voor daglenzen een goede optie zijn.

Vergeet niet dat je oogdruppels niet mag gebruiken terwijl je lenzen in hebt. Maar breng ze aan 10 minuten voor het in doen.

 

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.