Contactlenzen tijdig vervangen

06/08/2015 by admin with 0 comments

Contactlenzen tijdig vervangen


Wat gebeurt er als u contactlenzen te lang in houd?

De hoornvlies is het heldere deel van het oog dat verantwoordelijk is voor het scherpstellen van het licht in het oog, waardoor u duidelijk kan zien.  De contactlens die is gemaakt van een dun plastic materiaal, ligt over het hoornvlies.

Omdat er geen bloedvaten in de cornea zitten, berust het op zuurstof uit de lucht om de oog gezond te houden. Het plaatsen van een contactlens op het oog vertraagt ​​het proces van zuurstof voor het oog. Terwijl normale dagelijkse slijtage van contactlenzen, het dragen van de contactlenzen de hele dag en ze ‘s nachts en tijdens het slapen te verwijderen laat voldoende zuurstof door naar het hoornvlies. Het niet tijdig vervangen van contactlenzen kan de hoeveelheid zuurstof die het hoornvlies bereikt  verlagen. Wanneer de cornea niet voldoende zuurstof krijgt, beginnen  er bloedvatente te groeien op en rond het oog als wijze waarop het lichaam een poging doet om te compenseren tegen het verloren zuurstof. Bloedvaten kunnen daadwerkelijk groeien voor het oog, wat kan leiden tot een aantal complicaties. Deze complicaties zijn ooginfecties, ooglid veranderingen, allergieën, kromtrekken van het hoornvlies, zwelling van het oog en in het ergste geval, blindheid.

Naast het te kort aan zuurstof  is het mogelijk dat de contactlenzen schadelijke bacteriën vangen onder de lens. Verwijder uw lenzen elke avond en maak ze schoon goed met een lenzenvloeistof. Een teken van contactlenzen irritatie is het  gevolg van het te lang dragen van uw lenzen, roodheid rond de oog, wazig zien, gevoeligheid voor licht en pijn. Als een van deze gevallen zich voordoen, moet u direct u lenzen verwijderen en bewaren in een lenzenvloeistof.

Uit een onderzoek in Amerika blijkt dat slechts 45% van de lenzendragers met een weeklens of 2 weken lens vervangt zijn lenzen ook echt elke week of 2 weken. Binnen 3 weken doet 68% dat en 89% vervangt de lenzen alleen binnen een maand. Een kleine groep 4% draagt zelfs twee maanden dezelfde lens. Bij maandlenzen vervangt 37% de lenzen daadwerkelijk binnen  een maand en  57% in 5 weken en 23% draagt de lens voor 2 maanden.

Lenshouder tijdig vervangen

Een ander onderzoek uit Texas  laat zien dat de aanhechting van de Pseudomonas bacterie aan het lensoppervlak verhoogd is als er een laagje biofilm aanwezig is. Deze biofilmformatie kan versterkt worden door epitheeldebris ophoping die gedurende langer lensdragen ontstaat in de lenshouder en die zich vervolgens aan het lensoppervlak hecht. Onder andere de lenshouder en de aanslag na 0-9+ maanden gebruik. De lenshouder na 9+ maanden laat een significant verhoogde aanslag zien vergeleken met lenshouders die eerder vervangen worden. Lensvloeistoffen hebben een gevarieerde effectiviteit als het gaat om het aanpakken van de biofilm, maar zijn niet in staat dood materiaal te verwijderen. Het advies is daarom om altijd een mechanische reinigingsstap in te voeren bij elke lensverzorging volgens de onderzoekers. En daarnaast adviseren de onderzoekers niet te lang met de lenzen te doen, en ze minimaal elke 6 maanden te vervangen.

Tijdig vervangen van lenzen voorkomt oogproblemen

Tijdens een onderzoeker in Canada keek men niet alleen naar het percentage non-compliance (evenals in het vorige onderzoek werd gevonden dat dit zonder meer hoog ligt), maar ook naar de relatie met oogproblemen. In 23% van de gevallen werden potentiële contactlens-gerelateerde complicaties gerapporteerd in deze studie, en dit percentage bleek statistisch significant hoger te zijn bij lensdragers die niet compliant waren wat betreft de voorgeschreven vervangingstermijn dan bij lensdragers die wel compliant waren wat betreft de ervangingstermijn (26% versus 18%). Ook was de gerapporteerde complicatiekans statistisch significant hoger bij mensen die alles-in-een vloeistoffen gebruiken maar niet de ‘rub & rinse’ stap toepasten (handmatig reinigen en de lens afspoelen) ten opzichte van mensen die dat wel elke avond deden (29% versus 17%). Follow the rules! Kathy Dumbleton et al in Waterloo (Canada) deden onderzoek naar de relatie tussen het exact opvolgen van de vervangings-frequentie van maandlenzen en 2-weeks lenzen (50-50 verdeeld in deze studie) en het ontstaan van complicaties. De kans op complicaties was significant groter in de groep die het niet zo nauw nam met het op het juiste moment vervangen van de lenzen ten opz ichte van mensen die zich wel aan dat draagschema hielden: de complicatiekans was 26% versus 18% respectievelijk. Ook het wel/niet handmatig schoonmaken van de lenzen bleek van belang: voor mensen die nooit/zelden hun lenzen handmatig reinigden was de complicatiekans 29%, terwijl dit 17% was in de groep die aangaf elke dag de lenzen handmatig te reinigen. Mensen die vaak vergeten hun lenzen tijdig te vervangen kunnen het beste kiezen voor een dag lens zoals Acuvue Tru Eye aan het einde van ieder dag kan de lens worden weggegooit.

 

Ook bij allergieen wordt geadviseerd lenzen tijdig te vervangen

Om symptomen te verlichten bij lenzendragers die allergisch zijn worden de volgende aanbevelingen gegeven: draagtijd verminderen, extended wear vermijden, de lenzen vaker vervangen, en switchen naar een zo neutraal mogelijke contactlensvloeistof. Lenzenvloeistof vermijden door daglenzen te gebruiken is ook een goede optie natuurlijk, in ieder geval tot de allergie-periode over is. Tevens wordt de vervangingsfrequentie daarmee maximaal opgeschroefd. Wat betreft medicatie: volgens de ‘fitting tip of the month’ vanzouden mensen die medicatie gebruiken vroeg daarmee moeten beginnen, en niet pas als er klachten zijn. De medicatie voor allergieën begint vaak pas na enkele weken te werken. Aan de andere kant wordt voor lensdragers geadviseerd om oogdruppels niet te gebruiken met de lenzen in. Gebruik deze dus 10 minuten voor het inzetten en 10 minuten na het uithalen van de lenzen.

Leave Comment