Geschiedenis van contactlenzen

04/02/2024 door Matan Klever with 0 comments

De Geschiedenis van Contactlenzen


Stap terug in de tijd en duik in de geschiedenis van contactlenzen. Ontdek hoe deze kleine wonderen van optische technologie zijn ontstaan en hoe ze ons zicht door de eeuwen heen hebben veranderd.

Wie was de uitvinder van de contactlens?

In 1887 vond de Duitse oogarts Adolf Eugen Fick de eerste draagbare contactlens uit. Zijn lens was gemaakt van glas en bedekte het gehele oppervlak van de ogel. Hoewel deze lens technisch gezien een doorbraak was, bleek hij niet praktisch in gebruik vanwege zijn omvang en ongemak voor de drager.

In 1936 ontwikkelde de Tsjechische oogarts Otto Wichterle de eerste kunststof contactlens. Hij maakte gebruik van een nieuw materiaal genaamd hydrogel, dat veel comfortabeler was om te dragen dan glas. Deze uitvinding betekende een grote stap voorwaarts in de evolutie van contactlenzen.

De moderne contactlens zoals we die nu kennen, werd echter pas in de jaren 1960 geïntroduceerd. In 1961 ontwierpen Leonard Weinstein en George Jessen zachte contactlenzen gemaakt van hydrogel, wat zorgde voor nog meer comfort en draagbaarheid. Sindsdien hebben er talloze innovaties plaatsgevonden op het gebied van materialen en ontwerpen, waardoor contactlenzen steeds populairder zijn geworden bij mensen over de hele wereld.

 

Adolf Fick uitvinder contactlenzen

Hoe lang bestaat de contactlens?

De geschiedenis van contactlenzen gaat verder terug dan je misschien zou denken. Hoewel de moderne contactlens pas in de 20e eeuw werd ontwikkeld, zijn er bewijzen dat mensen al duizenden jaren geleden probeerden om hun gezichtsvermogen te verbeteren met behulp van lenzen.

In het oude Egypte werden bijvoorbeeld rudimentaire lenzen gemaakt van bergkristallen. Deze lenzen waren echter niet bedoeld om op of in het oog te dragen, maar werden gebruikt als vergrootglazen voor optische doeleinden. De oude Grieken en Romeinen experimenteerde ook met glazen bollen gevuld met water om zo beter te kunnen zien.

Pas in de 19e eeuw begonnen wetenschappers serieus te experimenteren met het idee om een lens op of in het oog te plaatsen. In 1827 maakte de Britse astronoom Sir John Herschel een schets van een lens die direct op het oog zou worden geplaatst om het gezichtsvermogen te corrigeren. Dit idee inspireerde latere onderzoekers en legde de basis voor verdere ontwikkeling op dit gebied.

In de twintigste eeuw begonnen bekende merken met het maken van betere lenzen. Belangrijke uitvinders, zoals Carl Zeiss en Ernst Abbe, speelden een grote rol bij het ontwikkelen van geavanceerde lenzen en nieuwe technologieën. Deze bedrijven maakten zowel brillenglazen als contactlenzen.

ingebouwde UV-bescherming, lenzen merken blijven werken om contactlenzen te maken die goed voldoen aan de behoeften en wensen van lenzendragers over de hele wereld.

Silicone Hydrogel Lenzen

In 1999 werden silicone hydrogel lenzen uitgevonden. Dit was een grote stap vooruit in lenzen technologie omdat deze lenzen veel meer zuurstof doorlaten. Bij gewone hydrogel lenzen lost zuurstof op in het water in de lens en bereikt zo het oog. Maar water heeft zelf maar een beperkte zuurstofdoorlaatbaarheid van 80. Daarom is er een limiet aan hoeveel zuurstof deze lenzen kunnen doorlaten. 

Silicone hydrogel lenzen laten zuurstof rechtstreeks naar het oog gaan via het silicone materiaal, in plaats van alleen via het vocht dat deel uitmaakt van de lens. Dit zorgt voor veel hogere niveaus van zuurstofdoorlaatbaarheid. Lees hier meer over het verschil tussen hydrogel en silicone hydrogel lenzen

Opkomst van Contactlens Fabrikanten

Tijdens de 19e en 20e eeuw werden verschillende fabrikanten opgericht die lenzen produceerde en verkochten. Bedrijven zoals Bausch + Lomb, Alcon (vroeger Ciba Vision), Johnson & Johnson (via hun dochteronderneming Vistakon) en CooperVision zijn enkele van de bekendste en meest invloedrijke lenzen merken die vandaag de dag actief zijn. Ze deden veel onderzoek en probeerden nieuwe technologieën uit. Hierdoor zijn lenzen steeds beter geworden.

In 1979 introduceerde CooperVision de eerste contactlenzen voor langdurig gebruik (maandlenzen). Hierdoor konden mensen de lenzen langer dragen dan gewone contactlenzen.

Deze Fabrikanten investeren voortdurend in onderzoek en ontwikkeling om nieuwe materialen, ontwerpen en technologieën te introduceren die het comfort, de prestaties en de veiligheid van contactlenzen verbeteren. Van traditionele zachte lenzen tot silicone hydrogel lenzen en zelfs geavanceerde lenzen met 


Bronnen:

www.jnjvisioncare.nl/education/quick-learning-by-topic/balance-of-properties/introduction

www.warbyparker.com/learn/when-were-contacts-invented

Image Door Anton Klamroth

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.