verschil hydrogel en silicone hydrogel lenzen

24/02/2023 door Matan Klever with 0 comments

Wat is het Verschil tussen Hydrogel en Silicone Hydrogel Lenzen?


Er zijn verschillende soorten lenzen en merken op de markt waaruit men kan kiezen, twee veel voorkomende soorten lenzen zijn hydrogel en silicone hydrogel lenzen. Maar wat is het verschil tussen deze twee soorten lenzen?

Wat zijn hydrogel lenzen?

Hydrogel lenzen zijn de meest voorkomende soorten lenzen. Ze zijn gemaakt van een zachte, waterige kunststof die water absorbeert en vasthoudt. Hierdoor blijven de lenzen vochtig en comfortabel tijdens het dragen. Hydrogel lenzen kunnen worden gebruikt voor bijziendheid, verziendheid en astigmatisme.

Eigenschappen van hydrogel lenzen:

 • Hydrogel lenzen zijn zacht en flexibel, wat zorgt voor een comfortabele pasvorm.
  Ze zijn gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen.
 • Hydrogel lenzen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en sterktes om aan de behoeften van de drager te voldoen.
 • Deze lenzen hebben een relatief korte draagtijd en moeten regelmatig worden vervangen om de ogen gezond te houden.

Voordelen van hydrogel lenzen:

 • Ze zijn gemakkelijk verkrijgbaar en betaalbaar.
 • Hydrogel lenzen zijn ideaal voor mensen die voor het eerst lenzen dragen omdat ze gemakkelijk te hanteren zijn.
 • Ze bieden een goede zuurstofdoorlaatbaarheid voor de ogen.

Nadelen van hydrogel lenzen:

 • Hydrogel lenzen hebben een relatief korte draagtijd en moeten regelmatig worden vervangen.
 • Ze kunnen droog worden en oncomfortabel zijn als ze niet regelmatig worden bevochtigd.

Populaire merken van hydrogel lenzen

Biomedics: Dit is een merk van hydrogel lenzen van CooperVision. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, waaronder sferische, torische en multifocale lenzen.

Proclear lenzen vergelijken Proclear hydrogel lenzen van CooperVision. Deze lenzen bieden een hoog niveau van vochtigheid en zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, waaronder sferische, torische en multifocale lenzen.

Soflens lenzen vergelijken

Soflens hydrogel lenzen van Bausch + Lomb. Deze lenzen zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, waaronder sferische, torische en multifocale lenzen.

Frequency: Dit is een merk van hydrogel lenzen van CooperVision. Deze lenzen bieden een hoge mate van comfort en zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, waaronder sferische, torische en multifocale lenzen.

Proxima: Dit is een merk van hydrogel lenzen van marktleider Alcon. Deze lenzen zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, waaronder sferische, torische en multifocale lenzen.

Wat zijn silicone hydrogel lenzen?

Silicone hydrogel lenzen zijn een type zachte contactlenzen. Ze zijn gemaakt van een materiaal dat meer zuurstof doorlaat dan hydrogel lenzen. Dit zorgt voor meer comfort en gezonde ogen. Deze lenzen zijn geschikt voor mensen met bijziendheid, verziendheid en astigmatisme.

Eigenschappen van silicone hydrogel lenzen:

 • Silicone hydrogel lenzen hebben een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid en zorgen daardoor voor een betere gezondheid van de ogen.
 • Ze zijn duurzaam en hebben een langere draagtijd dan hydrogel lenzen.
 • Deze lenzen zijn minder gevoelig voor droogte en irritatie dan hydrogel lenzen.

Voordelen van silicone hydrogel lenzen:

 • Silicone hydrogel lenzen bieden meer comfort dan hydrogel lenzen.
 • Ze zijn geschikt voor mensen met gevoelige ogen of mensen die veel tijd voor de computer doorbrengen.
 • Deze lenzen hebben een langere draagtijd en hoeven minder vaak te worden vervangen

Nadelen van silicone hydrogel lenzen:

 • Silicone hydrogel lenzen zijn duurder dan hydrogel lenzen.
 • Ze zijn minder gemakkelijk verkrijgbaar dan hydrogel lenzen.
 • Deze lenzen hebben een hogere modulus (stijfheid) dan hydrogel lenzen, wat voor sommige mensen minder comfortabel kan zijn.

 

Populaire merken van silicone hydrogel lenzen

acuvue lenzen vergelijkenAcuvue is een van de bekendste merken van silicone hydrogel lenzen en wordt geproduceerd door Johnson & Johnson. Deze lenzen bieden een uitstekende zuurstofdoorlaatbaarheid en zijn zeer comfortabel om te dragen.

air-optix lenzen vergelijkenAir Optix hydrogel lenzen van Alcon hebben een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid. Air Optix lenzen zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, waaronder sferische, torische en multifocale lenzen.

Biofinity lenzen vergelijkenBiofinity is een merk van silicone hydrogel lenzen van CooperVision. Biofinity lenzen zijn comfortabel en bieden een uitstekende zuurstofdoorlaatbaarheid. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, waaronder sferische, torische en multifocale lenzen.

PureVisionPureVision silicone hydrogel lenzen van Bausch + Lomb. Deze lenzen bieden een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid en zijn ontworpen om comfortabel te zijn. PureVision contactlenzen zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, waaronder sferische, torische en multifocale lenzen.

Clariti: Dit is een merk van silicone hydrogel lenzen van CooperVision. Deze lenzen hebben een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid en zijn ontworpen om comfortabel te zijn. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, waaronder sferische, torische en multifocale lenzen.

 

De belangrijke verschillen tussen hydrogel en silicone hydrogel lenzen?

De belangrijkste verschillen tussen hydrogel en silicone hydrogel lenzen zijn de zuurstofdoorlaatbaarheid en de duurzaamheid.

Silicone hydrogel lenzen laten meer zuurstof door naar de ogen dan hydrogel lenzen, wat zorgt voor gezondere ogen en meer comfort.

Silicone hydrogel lenzen prijzen zijn meestal duurder en ze hebben een langere draagtijd dan hydrogel lenzen.

Hydrogel lenzen zijn daarentegen gemakkelijk verkrijgbaar en betaalbaar, en zijn ideaal voor mensen die voor het eerst lenzen dragen.

Kan ik hydrogel en silicone hydrogel lenzen op dezelfde manier dragen en verzorgen?
Ja, hydrogel en silicone hydrogel lenzen kunnen op dezelfde manier worden gedragen en verzorgd. Het is echter belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen.

Zijn silicone hydrogel lenzen geschikt voor mensen met droge ogen?
Ja, silicone hydrogel lenzen zijn geschikt voor mensen met droge ogen omdat ze minder gevoelig zijn voor droogte en irritatie dan hydrogel lenzen.

Zijn hydrogel lenzen veilig voor langdurig gebruik?
Ja, hydrogel lenzen zijn veilig voor langdurig gebruik zolang ze regelmatig worden vervangen en goed worden verzorgd.

 

Hoe kies je tussen hydrogel en silicone hydrogel lenzen?

De keuze tussen hydrogel en silicone hydrogel lenzen hangt af van verschillende factoren, zoals de gezondheid van je ogen, de draagtijd die je wenst, en je budget.

Als je gevoelige ogen hebt of veel tijd voor de computer doorbrengt, zijn silicone hydrogel lenzen misschien een betere keuze. Als je een beginner bent op het gebied van lenzen, zijn hydrogel lenzen wellicht gemakkelijker te hanteren en goedkoper.

Zowel hydrogel als silicone hydrogel lenzen hebben hun eigen voor- en nadelen. Hydrogel lenzen zijn gemakkelijk verkrijgbaar en betaalbaar, terwijl silicone hydrogel lenzen meer comfort bieden en geschikt zijn voor mensen met gevoelige ogen of die veel tijd achter de computer doorbrengen.

De keuze tussen beide soorten lenzen hangt af van verschillende factoren, waaronder de gezondheid van je ogen, de draagtijd die je wenst en je budget.

Het is altijd belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en regelmatig een oogonderzoek te laten doen om ervoor te zorgen dat je ogen gezond blijven.

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.