contactlens problemen

16/09/2023 door Matan Klever with 0 comments

Top 10 voorkom Contactlens Problemen


Douglas Benoit Senior Optometrist beschrijft in een Review of Cornea & Contact Lenses ’10 Ways to Avoid Contact Lens Complications’.

Douglas Benoit uit New Hampshire (VS) waardevolle inzichten en praktische tips om contactlens complicaties te voorkomen. Deze aanbevelingen zijn van grote waarde voor iedereen die contactlenzen draagt en streven naar een gezonde en comfortabele ervaring.

Hieronder vind je een samenvatting van zijn adviezen:

1. Gebruik Vormstabiele Lenzen

Benoit raadt aan om vormstabiele lenzen oftewel harde lenzen te overwegen. Deze lenzen behouden hun vorm en bieden uitstekende zuurstofdoorlaatbaarheid, wat de gezondheid van je ogen bevordert.

Bovendien zijn harde lenzen veel geschikter om continu te dragen, omdat ze minder vatbaar zijn voor stagnatie van de traanfilm onder de lens en hun hoge zuurstof doorlaatbaarheid.

2. Kies Lenzen die Bioburden ophoping voorkomen

Natuurlijk is dagelijkse verwijdering de ideale manier om complicaties te voorkomen die verband houden met bacteriële bioburden. Echter, bij het aanpassen van een patiënt die herbruikbare lenzen wil dragen, is het eigenlijk veiliger om hen te passen met een lens voor verlengd dragen die ze gedurende een maand onafgebroken kunnen dragen en vervolgens kunnen weggooien, in plaats van dagelijks dragen.

Het dragen van de lens gedurende een maand zonder deze te verwijderen, helpt eigenlijk om bioburden te verminderen door het vermijden van contact met de vingertoppen, evenals potentieel slechte reinigings gewoonten van de patiënt.

3. Combineer de juiste Lenzen en Lensvloeistof

Het matchen van het juiste lensmateriaal met de juiste lensvloeistof is essentieel om irritatie en allergische reacties te voorkomen.

Omdat sommige lenzen beter samengaan met specifieke lenzenvloeistof dan andere, zou het het beste zijn, indien mogelijk, een lenzenvloeistof te kiezen van dezelfde fabrikant als de contactlenzen die je je draagt. Omdat deze over het algemeen vrij goed samenwerken.

4. Vermijd Eigen Merk Vloeistoffen

Hoewel het verleidelijk kan zijn vanwege de kosten, raad hij aan om geen goedkopere eigen merk lenzenvloeistoffen die je in de drogisterij vindt te gebruiken.

Kies voor lenzenvloeistof van goede kwaliteit, die zijn aanbevolen door de opticien.

Ontdek ook: Wat is de beste lenzenvloeistof Tips bij het kiezen van lenzenvloeistof

5. Maak Vervolgafspraken voor Controles

Blijf regelmatig in contact met je oogzorgspecialist en volg hun aanbevolen afspraken op. Dit helpt problemen tijdig genoeg te ontdekken.

Aan de andere kant zullen mensen nieuw zijn met dragen van contactlenzen meerdere maanden nodig hebben om te wennen.

6. Kies de Juiste Lens voor de Juiste Drager

De keuze van contactlenzen moet worden afgestemd op de individuele behoeften en levensstijl van de drager. Een op maat gemaakt advies is zeer belangrijk.

Over het algemeen, binnen de eerste maand van dragen, zou je bij het tweede follow-up bezoek van de patiënt nauwkeurig moeten kunnen beoordelen of de lenzen geschikt zijn.

Jonge mensen, vooral tienerjongens, moeten vanaf het begin worden aangepast aan lenzen met een kortere draagcyclus.

7. Herhaal Verzorgingsprocedures bij Controles

Zorg ervoor dat je de lenzen goed schoonmaakt en onderhouden van je lenzen goed doet.

Hij zegt:  Wanneer ik patiënten vraag hoe ze hun lenzen schoonmaken, ontdek ik vaak dat ze ze gewoon afnemen en in lenzenvloeistof dompelen.

8. Uitgebreid Onderzoek van Oog

Bij het eerste bezoek aan de optometrist is het belangrijk om de algehele gezondheid van het oog te onderzoeken, inclusief de oogleden.

Zorg ervoor dat elke patiënt gezonde oogleden heeft en zonder problemen met de traanfilm.

9. Overweeg Daglenzen bij Droge Ogen

Het is over het algemeen een goed idee voor lenzendragers met droge ogen om niet lang je lenzen te dragen en daglenzen te overwegen – daglenzen vergelijken.

Daglenzen helpen het risico op problemen te verminderen, vooral die gerelateerd zijn aan bioburden onder de lenzen.

10. Daglenzen Tijdens Allergieseizoen

Wanneer lenzendragers tijdens allergieseizoenen irritatie of ongemak ervaren door allergieën, kunnen ze vaak beter overstappen naar daglenzen, zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken over eventuele resterende ophoping van het allergeen als ze de lenzen niet goed schoonmaken.

Dit helpt roodheid, droogheid en andere irritaties die door allergieën kunnen worden veroorzaakt, te verminderen

Ook raad hij aan als contactlensdrager altijd een bril bij de hand te hebben. Als je een allergische reactie hebt, of gewoon geen zin hebben om hun lenzen te dragen, ben je niet volledig afhankelijk van je contactlenzen.

Vergeet niet om regelmatig je opticien te raadplegen voor persoonlijk advies en controle. Het zijn immers je ogen, en ze verdienen de beste zorg.

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.