contactlenzen tijdens allergie seizoen

24/02/2019 door Matan Klever with 4 comments

Dit helpt lenzendragers tijdens allergieseizoenen


Waarom zijn mijn ogen droog tijdens de allergieseizoen?

De meest voorkomende lente allergie trigger zijn pollen, deze zijn opgebouwd uit kleine deeltjes van graan uit bomen, gras en onkruid en worden in de lucht vrijgegeven met het doel van bemesting van andere planten. Deze stof bestaat uit zeer kleine deeltjes die vooral tijdens de allergieseizoen aanwezig is in de lucht. Als de pollen op de oogbollen terecht komen, reageert je afweersysteem hierop en veroorzaakt het niezen, jeukende en waterige ogen en een geïrriteerde keel. De meeste allergieën zijn te wijten aan milieufactoren zoals pollen, huidschilfers van katten, huisstofmijten, enz. Er kunnen ook meer ernstige oogallergieën zijn waarvoor medische interventie vereist is. Onthoud ook dat het de conjunctiva (niet de cornea) is die gevoelig is voor blootstelling aan de pollen in de lucht. Seizoenen en het weer hebben grote invloed op de gezondheid van onze ogen. Vooral in de maandenApril, Mei midden in het allergie seizoen worden oogartesen regelmatig geconfronteerd met lensdragers met klachten.

Deze tips helpen contactlensdragers met allergieën

De meest contactlensdragers met allergieën lijken tijdens bepaalde periodes van het jaar ongemak te ondervinden. De allergieën lijken ellendige symptomen te veroorzaken, zoals jeukende, waterige en gezwollen ogen. Het niezen, hoesten en rode jeukende ogen die je ervaart maakt het bijna onmogelijk lenzen te dragen. De helft van alle lensdragers stapt tijdens het allergie seizoen over op een bril , in ieder geval tijdelijk. Tijd om serieus aandacht te besteden aan allergieën bij lensdragers. Geef het nog niet op! Er zijn verschillende dingen die je kan doen om toch contactlenzen te blijven dragen, zelfs tijdens het allergieseizoen.

Hou je ogen vochtig

allergieën hebben de neiging om droge ogen te veroorzaken. Hou geïrriteerde ogen vochtig met kunstmatige tranen. De kunstmatige tranen zullen ook de irriterende stoffen uit je ogen wassen, of op zijn minst verminderen. Oogartsen raden aan om heel vaak, soms om de twee uur, kunstmatige tranen aan te brengen. Hoe vaker je de oogdruppels inbrengt, hoe meer antigenen ervoor zorgen dat allergieën niet blijven plakken op het oppervlak van de contactlens. Dit zal zal de symptomen van droge ogen helpen te voorkomen, zodat jouw zicht helder blijft en je contactlenzen prettig aanvoelen, zelfs tijdens het vervelende allergieseizoen.

Probeer voor een lage luchtvochtigheid te zorgen (minder dan 50%). Hou ramen en deuren zoveel mogelijk dicht in het allergie seizoen. Zorg voor goede airconditioner filters en vervang deze regelmatig.  Regelmatig het gezicht en handen wassen met koud water kan ook de symptomen doen afnemen.

Maak je contactlenzen vaak schoon

Reiniging je contactlenzen goed. Overweeg een conservatief-vrije lenzenvloeistof te gebruiken om mogelijke allergische reacties te voorkomen. Sommige mensen hebben allergieën door de conserveermiddelen die worden aangetroffen in sommige desinfectiesystemen of kunstmatige tranen. Hoewel conservatief-vrije kunsttranen iets duurder zijn, werken ze vaak veel beter voor ogen met allergieën. Als je daglenzen draagt, overweeg dan om ze vaker te vervangen. Veel contactlensdragers gebruiken een algemene, multifunctionele lenzenvloeistof. Overschakelen naar een peroxide gebaseerd desinfectiesysteem zoals ClearCare of Aosept plus kan ook een goede optie zijn om minder last van allergische reacties te krijgen. De peroxide systemen zijn iets gecompliceerder in gebruik, maar ze zijn zeer goed in het verwijderen van vuil op het oppervlak van de volledige lens.

Niet in je ogen wrijven

Wanneer je ogen rood en opgezwollen zijn, weersta dan de drang om ze te wrijven. Wrijven zal de infectie verergeren door de allergenen te verspreiden. Een koel, vochtig kompres zal ongemak helpen verlichten. Beter nog, druppel “gekoelde” kunsttranen opnieuw in je ogen terwijl je contactlenzen draagt. Zet de fles recht in de koelkast om ze koel te houden. Elke keer wanneer je eraan denkt, bij voorkeur minstens vier of meer keer per dag, pak je de fles uit de koelkast en doe je een druppel in elk oog.

Ga naar de oogarts

Je oogarts zal medische producten aanbevelen voor jouw specifieke symptomen. Er zijn verschillende receptplichtige en niet-voorgeschreven oogdruppels op de markt die allergische symptomen verminderen. Sommige producten kunnen zelfs allergie-aanvallen helpen voorkomen. Je moet ook de oogarts raadplegen om mogelijke problemen uit te sluiten die mogelijk niet allergisch zijn.

Stap over naar daglenzen

Overweeg om over te stappen naar daglenzen. Daglenzen lijken de symptomen van het droge oog te verlichten en doen ook wonderen voor allergieën. Dagenzen zoals 1 dag Acuvue Moist, Dailies Aquacomfort Plus en Biotrue ONEday hebben een hydraterende werking op je ogen, waardoor de symptomen van droge ogen gedurende de dag worden verminderd, en aan het aande van de dag gooi je de daglens gewoon in de prullenbak, waar je ze ook draagt ​​gedurende een uur of tien uur lang. Wanneer je dagelijks een lens verwisselt, ben je af van het vuil die zich aan de lens blijft zitten, in het bijzonder allergenen die allergieën kunnen veroorzaken.

We hopen dat je met deze tips minder last van droge ogen zal hebben, zodat jouw zicht helder blijft en je lenzen prettig aanvoelen, zelfs tijdens het allergieseizoen!

Reacties

Jan

5 jaar ago

Ik heb zelf vaak last van hooikoorts en gebruik hier meestal allergie pillen voor. Dit werkt niet altijd goed en daarom is het ook zeker fijn om deze tips te lezen. Ik ga het zeker uit proberen.

Julius

5 jaar ago

Tof artikel. Heb zelf ook last van de bovengenoemde aspecten. Er staat een hoop informatie in die ik nog niet ergens anders had gevonden. Zeker bruikbaar.

Peter S

5 jaar ago

Esther heb je de Dalies Total 1 al geprobeerd. Dat is voor mij de beste lens die ik zonder problemen kan dragen, ondanks mijn hooikoorts

Esther

5 jaar ago

Ik heb zelf een lichte vorm van hooikoorts. Met gebruik van antihistamine medicijnen, lukt het mij om in de zomer Biotrue ctl af en toe te dragen. Ik ben toch opzoek naar een lens die ik in de zomer continue kan dragen. Heb veel uitgeprobeerd tot nu toe. Biotrue geeft mij het beste resultaat. Is er iemand met hooikoorts die een andere daglens kan adviseren die wel de hele zomer kan verdragen zonder problemen..

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.