Sport: Contactlenzen of Bril

06/08/2015 by Pim de Groot with 2 comments

Sport: Contactlenzen of Bril?


Sport wordt steeds meer gezien als essentieel voor onze gezondheid en welzijn, inplaats van de gewone lifestyle. Wat voor sport u ook kiest en op welk niveau , het dragen van de beste vorm van oogcorrectie kan u helpen bij de best mogelijke prestaties en de meeste plezier tijdens het sporten.

Sporten kan natuurlijk prima met een bril, echter zijn er vele voorbeelden te noemen waarbij de bril geen handig hulpmiddel vormt. Bepaalde takken van sport, zoals de contactsporten, maken het gebruik van een bril vrijwel onmogelijk, omdat de risico’s op blessures daarbij te hoog zouden worden. Ook de buitensporten vormen in veel gevallen een ideale kans voor de contactlens, denk bijvoorbeeld aan het sporten tijdens regenbuien. In sporten waarbij de kijkdynamiek hoog is (veel oogbewegingen) kan een bril door de optische werking wellicht de sportprestatie beïnvloeden.

Lenzen hebben vele voordelen ten opzichte van een bril tijdens het sporten , niet alleen vanuit een praktisch oogpunt , maar voor visuele redenen. Enkele van deze voordelen worden gegeven in de volgende tabel . Het is belangrijk om de specifieke visuele eisen van de sport en de eventuele noodzaak voor bescherming van de ogen te overwegen .

Voordelen van lenzen bij sport

Voordelen Reden
Breder gezichtsveld Contactlenzen bieden rondom zicht – met een bril , lenzen en frames gezichtsveld beperken
grotere stabiliteit Minder risico op loskomen contactlenzen
Niet beïnvloed door beslaan of regen Contactlenzen zijn niet zo blootgesteld aan omgevingsfactoren zoals een bril
Minder gevoelig voor vuil Glazen zijn gevoelig voor vlekken en vuil
Beschermende bril / zonnebril kan gedragen worden Bril kan vaak interfereren bij oogbescherming
Beschermen tegen perifere en schuine UV ( indien opgenomen UV-bescherming ) Contactlenzen bieden extra bescherming bij gebruik in combinatie met een zonnebril
Laag risico op beschadiging van lens tijdens dragen Hoog risico op beschadiging van een bril tijdens het dragen en mogelijke trauma van lenzen en frames
Kan weggegooid worden Verloren of beschadigde glazen zijn duur om te vervangen
Minder minification / vergrotingseffecten De grootte van de bekeken objecten is meer constant met contactlenzen ( ‘ real-world ‘ )
Minder aanpassing kan nodig zijn Na de eerste aanpassing , veranderingen in het contact lens hebben erg weinig aanpassing
Beter dieptezicht Contactlenzen laten meer stabiel zicht en hebben betere dieptezicht ( wegens minder vergroting verschil tussen de ogen )
minder verstoringen Contactlenzen bewegen met de ogen , zodat het midden van de lens is altijd in de lijn van het zicht
minder reflecties Brildragers kunnen reflecties ondervinden van de lens oppervlakken

Topsporters hebben vaak hoge visuele eisen en er zijn aanwijzingen dat een optimale oogcorrectie sportieve prestaties kunnen verbeteren, zelfs bij zeer lage niveaus van korte en lange zicht. Corrigeren van kleine hoeveelheden astigmatisme , of korte of lange zicht in een oog , kan ook belangrijk zijn.

Soorten contactlenzen voor sport

Bij het kiezen van de beste soort van contactlenzen voor de sport , moet er met veel  factoren rekening worden gehouden, zoals  de tijd die nodig is om te spelen , de omgeving waarin er wordt gespeeld , en de fysieke eisen van de sport , zoals lichamelijk contact en extreme oog-en lichaamsbewegingen .

Zachte lenzen zijn over het algemeen het beste als ze bewegen minder op het oog dan rigide gas – permeabel ( RGP ) lenzen en hebben minder kans om te worden verdreven . RGP lenzen zijn niet geschikt voor contactsporten zoals rugby . Voor sporten die bijzonder dynamisch  zijn, zoals tennis , de extra stabiliteit van zachte lenzen is ook raadzaam .

Zachte Daglenzen bieden veel voordelen . Sommige sporten worden gespeeld in  een vuile omgeving met kens op het vies maken van de lens dit kan de verzorging van de lens moeilijk maken . Daglenzen  worden na elk gebruik weggegooid en zijn bijzonder geschikt om tijdens het te dragen. Ook is het erg handig  dat het schoonmaken met lenzenvloeistof niet nodig is, en ze redelijk goedkoop zijn om te vervangen. Bij het dragen van week of maandlenzen vergeet dan niet dat ze moeten worden gereinigd en ontsmet na elk.

Voor endurance evenementen – zoals bergbeklimmen , oceaan race-en rally rijden – en in omgevingen waar lens verzorging niet haalbaar is, kan flexibele wear lenzen worden geadviseerd voor een langdurig gebruik , in dit geval kunnen zeer zuurstofdoorlaatbare silicone hydrogel lenzen gebruikt worden .

Uw contactlensspecialist zal deze opties met u bespreken om de beste oplossing voor uw gekozen sport en de individuele behoeften te vinden . Een alternatief voor sommige sporten , zoals boksen of karate , is misschien orthokeratology , waar speciaal ontworpen RGP lenzen worden gedragen tijdens de slaap en overdag worden verwijderd .

Bij het sporten is het u keuze om voor lenzen of voor juist een bril te kiezen. Zoals bij elke keuze van oogcorrectie , is het belangrijk om de voor-en nadelen te overwegen en deze bespreken met uw optometrist . Mogelijke problemen voor de sporter zijn symptomen van droge ogen , visuele stoornissen ( glare en halo’s ) en complicaties van trauma .

Uw optometrist kan u ook adviseren over regelgeving voor uw sport . In sommige sporten , zoals rugby , is een bril niet toegestaan ​​en in andere landen, zoals amateur-boksen ,kan zowel geen bril als contactlenzen gedragen worden . Bij karate zijn zachte lenzen of orthokeratology de enige contactlens van keuze . Beschermende bril is ook niet verplicht of aanbevolen voor sommige sporten , zoals squash .

Vergeet niet dat je contactlenzen bij het  zwemmen of watersporten niet moet gebruiken , tenzij u een goed sluitende veiligheidsbril  draagt​​ . Week of Maandlenzen moeten  worden weggegooid als ze per ongeluk in contact komen met water . Daglenzen kan daarom een betere keuze voor zwemmers.

Sporten die het meest profiteren van lenzen

Terwijl alle sporten beter worden gespeeld bij het dragen van contactlenzen , hieronder nog enkele sporten de grootste voordelen :

racket spellen – Hoeveel beter zal u tennis , badminton of squash spel kunnen zijn als u zich geen zorgen hoeft te maken  over het  af vallen of breken van u bril bij elk  schot .

balspelen – Balspelen zoals basketbal , korfbal en volleybal vereisen een 360 graden gezichtsveld te allen tijde. In tegenstelling tot een bril die je perifere zicht beperken , contactlenzen helpen om alles in het zicht te houden .

jogging – Deze krachtige sport , net als elke andere cardio activiteit, heeft een grote op en neer beweging . Draagt u een bril bij het joggen dan moet u waarschijnlijk om de seconde de bril op u neus blijven duwen.

Fietsen en skeeleren – Fietsen en skeeleren zijn high – speed sport die vaardigheid , conditie en concentratie vereisen . Je hoeft niet de tijd of moeite om gedoe over een bril die al potentieel beslaan , of uitglijden en vallen op de grond en verdwalen tijdens de activiteit.

stunt sport – Stunt sporten zoals skateboarden en BMX fiets stunt rijden vereisen intense concentratie . Stunts soms ook vol bochten en 360 graden draaien van het lichaam . De kans op letsel door vallen zijn vrij hoog bij deze sporten , en een bril dragen maakt het risico nog hoger.

Welke lenzen zijn het beste voor de sport ?

Alle ACUVUE  contactlenzen van Johnson & Johnson hebben UV-filters om uw ogen te beschermen tegen de transmissie van UV-straling bij het spelen van buiten sporten. Kies een daglens zoals 1 DAY ACUVUE  TruEye  deze nieuwe daglens laat nog meer zuurstof door en zijn eenvoudig te vervangen wat betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het verliezen van u lenzen .  Omdat Johnson & Johnson lenzen fabrikant ook nog eens mede hoofdsponsor is van de wereldkampioenschappen voetbal in 2014, willen we deze Sponsor onder uw aandacht brengen.

Comments

Luis

8 jaar ago

sport altijd met me lenzen in!

Michiel

9 jaar ago

Ik heb al twee keer met zaalvoetbal mijn bril gebroken…dus ik zeg sporte met lenzen in. Sowieso kun je makkelijker bewegen zonder bril op maar een nieuwe bril aanschaffen iedere keers is ook een duur geintje. Ik bestel daglenzen online en iedere keer als ik ga sporten die ik een daglens in die ik daarna weer weggooi… Michiel

Leave Comment