Sport: Contactlenzen of Bril

06/09/2023 door Matan Klever with 2 comments

Sporten: Contactlenzen of een Bril?


Sport wordt steeds meer gezien als essentieel voor jouw gezondheid en welzijn, in plaats van als een gewone levensstijl. Welke sport je ook kiest en welk niveau je ook hebt, het dragen van de beste zicht correctie kan je helpen de best mogelijke prestaties en het meeste plezier tijdens je training te bereiken.

Het is uiteraard mogelijk om met een bril te sporten, maar er zijn veel voorbeelden waarbij een bril geen handig hulpmiddel is. Sommige sporten maken het dragen van een bril vrijwel onmogelijk omdat de kans op blessures te groot zou zijn.

Buitensporten zijn in veel gevallen ook ideale gelegenheden om contactlenzen te dragen, zoals sporten in de regen.

Bij sporten met een hoog dynamisch zicht (veel oogbewegingen) kan een bril je atletische prestaties beïnvloeden, vanwege zijn optische effecten.

Lenzen hebben veel voordelen vergeleken met een sportbril, niet alleen om praktische redenen, maar ook om visuele redenen. Enkele van deze voordelen worden weergegeven in de volgende tabel. Het is belangrijk om rekening te houden met jouw specifieke visuele eisen van de sport en eventuele oog bescherming.Voordelen van lenzen bij sport

Voordelen Reden
Breder gezichtsveld Contactlenzen bieden rondom zicht – met een bril, lenzen en frames gezichtsveld beperken
grotere stabiliteit Minder risico op loskomen contactlenzen
Niet beïnvloed door beslaan of regen Contactlenzen zijn niet zo blootgesteld aan omgevingsfactoren zoals een bril
Minder gevoelig voor vuil Glazen zijn gevoelig voor vlekken en vuil
Beschermende bril / zonnebril kan gedragen worden Bril kan vaak interfereren bij oogbescherming
Beschermen tegen perifere en schuine UV ( indien opgenomen UV-bescherming ) Contactlenzen bieden extra bescherming bij gebruik in combinatie met een zonnebril
Laag risico op beschadiging van lens tijdens dragen Hoog risico op beschadiging van een bril tijdens het dragen en mogelijke trauma van lenzen en frames
Kan weggegooid worden Verloren of beschadigde glazen zijn duur om te vervangen
Minder minification / vergrotingseffecten De grootte van de bekeken objecten is meer constant met contactlenzen ( ‘ real-world ‘ )
Minder aanpassing kan nodig zijn Na de eerste aanpassing, veranderingen in het contact lens hebben erg weinig aanpassing
Beter dieptezicht Contactlenzen laten meer stabiel zicht en hebben betere dieptezicht ( wegens minder vergroting verschil tussen de ogen )
minder verstoringen Contactlenzen bewegen met de ogen , zodat het midden van de lens is altijd in de lijn van het zicht
minder reflecties Brildragers kunnen reflecties ondervinden van de lens oppervlakken

 

Topsporters hebben vaak hoge visuele eisen en er zijn aanwijzingen dat een optimale oogcorrectie sportieve prestaties kunnen verbeteren, zelfs bij zeer lage niveaus van korte en lange zicht. Het corrigeren van kleine hoeveelheden astigmatisme, of korte of lange zicht in een oog, kan ook belangrijk zijn.

 

Nuttige tip! Neem altijd een reservepaar lenzen of een reservebril meet tijdens het sporten, vooral tijdens belangrijke wedstrijden.

Soorten contactlenzen voor sporters

Bij het kiezen van de beste soort van contactlenzen tijdens het sporten moet je rekening houden met veel factoren, zoals de tijd die nodig is om te spelen, de omgeving waarin je speelt en de fysieke eisen van de sport, zoals lichamelijk contact en extreme oog- en lichaamsbewegingen.

Zachte lenzen zijn over het algemeen het beste, omdat ze minder op het oog bewegen dan rigide gas-permeabele (RGP) lenzen en minder kans hebben om te worden verdreven. RGP-lenzen zijn niet geschikt voor contactsporten zoals rugby. Voor sporten die bijzonder dynamisch zijn, zoals tennis, is de extra stabiliteit van zachte lenzen ook aan te raden.

Zachte Daglenzen bieden veel voordelen – Sommige sporten worden gespeeld in een vuile omgeving waarbij er kans is op het vuilmaken van de lenzen, wat de verzorging van de lenzen moeilijk kan maken. Daglenzen worden na elk gebruik weggegooid en zijn bijzonder geschikt om tijdens het sporten te dragen.

Ook hoef je daglenzen niet met lenzenvloeistof schoon te maken, en zijn ze redelijk goedkoop zijn om te vervangen. Bij het dragen van week- of maandlenzen moet je niet vergeten dat ze gereinigd en ontsmet moeten worden na elk gebruik.

Voor extreme sporten, zoals bergbeklimmen, oceaanraces, waar lensverzorging niet haalbaar is, kan het aanbevolen worden om flexibele daglenzen te gebruiken voor langdurig gebruik. In dit geval kunnen zeer zuurstofdoorlatende silicone hydrogel lenzen worden gebruikt.

Je contactlensspecialist zal deze opties met je bespreken om de beste oplossing voor je gekozen sport en de individuele behoeften te vinden. Een alternatief voor sommige sporten, zoals boksen of karate, is misschien orthokeratology , waar speciaal ontworpen RGP lenzen worden gedragen tijdens de slaap en overdag worden verwijderd.

Bij het sporten is het jouw keuze om te kiezen tussen lenzen of juist een bril. Zoals bij elke keuze voor oogcorrectie is het belangrijk om de voor- en nadelen te overwegen en deze te bespreken met je optometrist. Mogelijke problemen voor de sporter zijn symptomen van droge ogen, visuele stoornissen (glare en halo’s) en complicaties door trauma.

Jouw optometrist kan je ook adviseren over de regels met betrekking tot jouw sport. In sommige sporten, zoals rugby, is het dragen van een bril niet toegestaan, en in andere landen, zoals bij amateurboksen, mogen zowel brillen als contactlenzen niet worden gedragen.

Bij karate zijn zachte lenzen of orthokeratologie lenzen de enige beschikbare opties. Beschermende brillen zijn ook niet verplicht of aanbevolen voor sommige sporten, zoals squash.

Vergeet niet dat je contactlenzen bij het zwemmen of watersporten niet moet gebruiken, tenzij je een goed passende veiligheidsbril draagt. Week- of maandlenzen moeten worden weggegooid als ze per ongeluk in contact komen met water. Daarom kunnen daglenzen een betere keuze zijn voor zwemmers.

 

Tip: Draag een brillenkoord of sportband wanneer je sport met een bril om te voorkomen dat je bril valt of afglijdt.

Kies voor Lenzen bij de volgende Sporten:

Hoewel alle sporten beter gespeeld kunnen worden met het dragen van contactlenzen, zijn hieronder enkele sporten waarbij de voordelen het grootst zijn:

 Racketsporten – Hoeveel beter zal je tennis, badminton of squash kunnen spelen als je je geen zorgen hoeft te maken over het afvallen of breken van je bril bij elk schot.

● Balspelen – Balspelen zoals basketbal, korfbal en volleybal vereisen een 360 graden gezichtsveld te allen tijde. In tegenstelling tot een bril die je perifere zicht beperkt, helpen contactlenzen om alles in het zicht te houden.

Joggen – Deze krachtige sport, net als elke andere cardio-activiteit, heeft een grote op- en neergaande beweging. Als je een bril draagt tijdens het joggen, moet je waarschijnlijk elke seconde de bril op je neus blijven duwen.

Fietsen en skeeleren – Fietsen en skeeleren zijn high-speed sporten die vaardigheid, conditie en concentratie vereisen. Je hoeft geen tijd of moeite te verspillen aan het gedoe met een bril die potentieel beslaat, of het risico om uit te glijden en te vallen op de grond tijdens de activiteit.

Stuntsporten – Stuntsporten zoals skateboarden en BMX-fietsstunts vereisen intense concentratie. Stunts omvatten soms ook bochten en 360 graden draaien van het lichaam. Het risico op letsel door vallen is vrij hoog bij deze sporten, en het dragen van een bril verhoogt dit risico nog meer.Welke lenzen zijn het beste bij het sporten?

Acuvue van Johnson & Johnson Vision: Alle ACUVUE  contactlenzen van Johnson & Johnson hebben UV-filters om uw ogen te beschermen tegen de transmissie van UV-straling bij het spelen van buiten sporten.

Kies bijv. een daglens zoals 1 DAY ACUVUE  TruEye deze nieuwe daglens laat nog meer zuurstof door en zijn eenvoudig te vervangen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het verliezen pf scheuren van je lenzen.

Reacties

Luis

9 jaar ago

sport altijd met me lenzen in!

Michiel

9 jaar ago

Ik heb al twee keer met zaalvoetbal mijn bril gebroken…dus ik zeg sporte met lenzen in. Sowieso kun je makkelijker bewegen zonder bril op maar een nieuwe bril aanschaffen iedere keers is ook een duur geintje. Ik bestel daglenzen online en iedere keer als ik ga sporten die ik een daglens in die ik daarna weer weggooi… Michiel

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.