op reis met lenzen

30/03/2023 door Matan Klever with 1 comment

Reizen met contactlenzen -10 handige tips!


1. Draag je lenzen zo min mogelijk tijdens de vlucht

Het belangrijkste is om het dragen van jouw contactlenzen tijdens de vlucht zoveel mogelijke te beperken. Daglenzen bestaan voornamelijk uit water, sommige hebben tot wel 69% een watergehalte. Zoals je wellicht al hebt ervaren, heeft je huid en je ogen tijdens de vlucht de neiging om uit te drogen als gevolg van de droge atmosfeer aan boord van een vliegtuig.

In de meeste gebouwen met airconditioning zit een relatieve luchtvochtigheid van 40 tot 70%, terwijl in het vliegtuig de gemiddelde luchtvochtigheid zo laag als 20% kan zijn. In dit geval zullen jouw contactlenzen uitdrogen en vervormen tijdens een vlucht. Onze eerste aanbeveling is om jouw contactlenzen niet te dragen tijdens een langeafstandsvlucht en zeker uit te doen als je van plan bent om te gaan slapen tijdens de vlucht. Als je een korte vlucht vliegt en je wel lenzen wil dragen, kan je het best oogdruppels gebruiken zoals Bion Tears of Systane Ultra, om zo je lenzen vochtig te houden tijdens de vlucht.

2. Zorg dat je genoeg lenzen meeneemt

Alhoewel de meeste bekende lenzen overal ter wereld beschikbaar zijn, kan de afgifte variëren. Niemand heeft er zin in om op vakantie een oogtest te gaan doen en hier tijd aan te verspillen. Dus als je weet dat je op het punt staat om op vakantie te gaan is het slim om ervoor te zorgen dat je lenzen voorraad genoeg is bijgevuld ​​voordat je vertrekt. Zelfs als je dit op de laatste minuut doet, kan je ze alsnog lenzen online bestellen en binnen 48 uur laten verzenden.

3. Plaats een aantal lenzen in je handbagage

Net als elke medicatie of dingen die je dagelijks nodig hebt, moet je lenzen nooit in jouw ingecheckte bagage plaatsen. Bij het meenemen van handbagage, is het altijd een goed idee om een ​​genoeg lenzen in je handbagage te stoppen.

Er is niets erger dan wanneer je bij je bestemming aankomt en je contactlenzen samen met de rest van jouw bagage niet is aangekomen. Je moet een aantal contactlenzen gedurende de hele reis bij de hand houden en dit zien als een soort van reisverzekering in het geval dat je bagage kwijt raakt.

4. Daglenzen maken meer ruimte vrij in je koffer

Daglenzen zijn waarschijnlijk de meest handige manier om te dragen wanneer je op reis gaat.
Om veiligheidsredenen zijn in de meeste landen passagiers beperkt tot zeer kleine hoeveelheden vloeistof in hun handbagage (meestal niet meer dan 100 ml).

Dit geldt helaas ook voor contactlensvloeistof. Dus op reis met daglenzen in plaats van maandlenzen betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het meenemen van lenzenvloeistof in jouw handbagage, en zal je dus ook wat extra ruimte hebben voor andere dingen

5. Stop je lenzen netjes weg en geëtiketteerd

Contactlenzen kunnen makkelijk door elkaar worden gehaald, vooral als je ​​verschillende sterktes in elk oog draagt. Daarom is het heel belangrijk om jouw lenzen te labelen. Het kan ook makkelijk kwijtraken op reis, dus houd alles op een veilige plek, onderweg of in je hotel.

6. Maak u een kopie van je recept

Dit is misschien het allerbelangrijkste in deze lijst. Het bij je hebben van een kopie van je recept kan enorm helpen als je jouw contacten in het buitenland te verliest. Of je nu kiest om vervangende lenzen online te bestellen of een bezoek aan een oogarts doet in het land waar je bent. Je moet niet je huis verlaten zonder je recept. Je kan ook een foto op je smartphone maken en bewaren als back-up.

7. Merknamen handig om eerst te controleren

Huismerken zullen niet onmiddellijk beschikbaar zijn op jouw bestemming. Als je een huismerk draagt is het handig om te weten wat de gelijkwaardige lenzen zijn, voor het geval dat jouw huismerk niet beschikbaar is op je vakantiebestemming. Je kan een uitgebreide lijst van alle gemerkte huismerken bekijken. Ook altijd goed om eerst even de optometrist te vragen om een gelijkwaardige recept.

8. Lenzenvloeistof zijn er in alle soorten en maten.

Als je geen mogelijkheid hebt om daglenzen te dragen en toch liever op reis gaat met week of maandlenzen, kies dan bijvoorbeeld voor de lenzenvloeistof Alcon Opti-Free Pure Moist 300ml dit is een goede optie.

9. Hou je handen schoon

Je kan dan wel op een vreemde bestemming zijn, maar het is geen excuus om hygiëne te vergeten. Tijdens het reizen ben je veel buiten in openbare ruimtes en is er een groter kans van bacteriën op je vingertoppen en handen.

Belangrijk is dus altijd goed je handen te wassen voor het in en uitdoen van je lenzen. Omdat je niet altijd direct overal je handen kan wassen, is het een goed idee bij het reizen om altijd een aantal handdesinfectiemiddel en tissues bij de hand te hebben om ervoor te zorgen dat voordat je je lenzen aanraakt, je vingers zo schoon mogelijk zijn.

10. Jouw ogen zijn ook aan vakantie toe!

Terwijl je op reis bent, kan je overwegen om je ogen ook wat rust te geven. Met het wennen aan een andere tijdzone en een andere omgeving, komen veel reizigers vaak aan weinig slaap toe tijdens hun vakantie. Als je daglenzen draagt kan je misschien een dagje afwisselen met bril. Een comfortabele bril is een onmisbaar accessoire voor elke reis.

Reis je naar een zonnige bestemming vergeet dan niet je lenzen uit te doen tijdens het zwemmen en ook al hebben de meeste lenzen UV bescherming kun je het beste daarbij een zonnebril dragen tijdens het zonnen.

We horen graag jouw ervaring van het reizen met contactlenzen

Reacties

Ronaldonho

1 jaar ago

Prima tips, vooral tip 8 ! Ooit op vakantie in Griekenland dacht ik met een goedkoop merk lenzenvloeistof uit de voeten te kunnen en dat heb ik geweten.

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.