Risico lenzen dragen

19/10/2023 door Matan Klever with 0 comments

5 Redenen Waarom je soms niet scherp ziet met Multifocale Lenzen?


Scherp zien is misschien wel het allerbelangrijkste voor mensen die multifocale lenzen draagt. Het vermogen om zowel van dichtbij als veraf duidelijk te kunnen zien, maakt het dagelijkse leven een stuk makkelijker.

Toch kan het voorkomen dat sommige mensen niet het helemaal scherp zicht hebben met multifocale lenzen. Niet scherp zien met multifocale lenzen kan verschillende redenen hebben. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

Waarom zie ik niet scherp met multifocale lenzen?

1. Onjuiste Pasvorm

Een van de meest voorkomende oorzaken van het niet scherp zien met multifocale lenzen is een onjuiste pasvorm. Deze lenzen moeten nauwkeurig worden afgestemd op je ogen.

Als de lenzen niet goed passen werken ze niet goed en zie je dus niet scherp. Ga langs bij een oogarts of opticien om er zeker van te zijn dat je lenzen professioneel zijn opgemeten met de juiste sterkte.

2. Je moet eerst even wennen

Multifocale combineren verschillende sterktes voor veraf en dichtbij zien in één lens, wat betekent dat je ogen moeten wennen aan het schakelen tussen deze zones.

Dit kan enige tijd duren, je moet even geduld hebben tijdens deze aanpassingsfase. Na verloop van tijd zullen je ogen hier aan gaan wennen en zal je scherp zien.

3. Kwaliteit van de Lenzen

Natuurlijk is de kwaliteit van multifocale lenzen ook van belang. Goedkopere of huismerk lenzen bieden soms minder scherp zicht dan hoogwaardige lenzen. Het is verstandig om te investeren in hoogwaardige lenzen voor het allerbeste zicht. Ga langs bij een opticien voor advies over welke multifocale lenzen het beste zijn en goed bij jouw ogen passen.

4. Oog Gezondheid

Ook andere oogproblemen, zoals staar of netvliesaandoeningen, kunnen van invloed zijn op de effectiviteit van multifocale lenzen.

Het is belangrijk om je ogen regelmatig te laten controleren om eventuele problemen te ontdekken. Dit zal helpen om je zicht te verbeteren en te genieten van de voordelen van multifocale lenzen.

5. Onjuist Gebruik van Multifocale Lenzen

Het correct dragen en onderhouden van multifocale lenzen is een must. Als je ze niet volgens de voorschriften draagt, zullen ze niet goed werken. Volg de instructies van je opticien nauwkeurig op om ervoor te zorgen dat je lenzen optimaal presteren en je zicht scherp blijft.

Ontdek Ook: Wat zijn de kosten van multifocale lenzen | Multifocale Lenzen VergelijkenWaarom zie ik niet scherp met multifocale lenzen?

Als je merkt dat je niet scherp ziet met multifocale lenzen, ga dan naar de optometrist zodat ze de exacte oorzaak kunnen vaststellen en je advies kunnen geven voor helder zicht.

Hoe lang duurt het voordat je gewend bent aan multifocale lenzen?

De tijd die nodig is om te wennen aan multifocale lenzen varieert van persoon tot persoon. Over het algemeen kan het enkele dagen tot enkele weken duren voordat je volledig gewend bent aan deze lenzen.

De aanpassingsperiode hangt af van verschillende factoren, waaronder:

Eerdere Ervaring: Als je eerder al multifocale lenzen hebt gedragen, kan de overgang gemakkelijker en sneller zijn omdat je al bekend bent met het concept van verschillende gezichtszones in één lens.

Draagtijd: Hoe vaak je de lenzen draagt, speelt een rol. Als je ze dagelijks draagt, zul je meestal sneller wennen dan wanneer je ze slechts af en toe gebruikt.

Geduld en Oefening: Het vergt tijd voor je ogen en hersenen om te leren hoe ze moeten schakelen tussen veraf en dichtbij kijken. Oefenen met deze overgang kan helpen de aanpassingsperiode te verkorten.

Kwaliteit van de Lenzen: Multifocale lenzen van beter kwaliteit kunnen een soepelere overgang bieden dan goedkopere alternatieven, omdat ze minder kans op vertekening hebben.

 Het is normaal om aanvankelijk wat verwarring of ongemak te ervaren bij het dragen van multifocale lenzen. Als je echter langdurige problemen ervaart, is het raadzaam om contact op te nemen met een optometrist. Zij kunnen advies geven en eventueel aanpassingen aan de lenzen doen om je aanpassing te vergemakkelijken.

Hoe kijk je door multifocale lenzen?

Kijken door multifocale lenzen vereist enige aanpassing omdat deze lenzen verschillende gezichtszones in één lens combineren. Hier is hoe je door multifocale lenzen kijkt:

Blik omhoog voor verre objecten: Als je naar objecten in de verte wilt kijken, kijk dan recht vooruit en hef je kin een beetje omhoog. Dit zorgt ervoor dat je door het bovenste deel van de lens kijkt, dat is ontworpen voor veraf.

Houd je hoofd rechtop: Het is belangrijk om je hoofd recht te houden wanneer je naar objecten op middellange afstand wilt kijken, zoals een computerscherm of televisie. In dit geval kijk je door het middelste gedeelte van de lens.

Kijk naar beneden voor dichtbij: Als je wilt lezen of naar iets heel dichtbij wilt kijken, beweeg je je ogen naar beneden en kijk je door het onderste deel van de lens. Dit gedeelte is bedoeld voor nabij zicht.

Oefen de overgangen: Het kan wat tijd kosten om soepel tussen deze kijkzones te schakelen. Oefen door je focus van veraf naar dichtbij en weer terug te verplaatsen. Dit helpt je ogen en hersenen om de overgangen te begrijpen en te versnellen.

Het is ook belangrijk om regelmatig je multifocale lenzen te onderhouden en ervoor te zorgen dat ze schoon en krasvrij blijven, omdat vuil en beschadigingen je zicht kunnen beïnvloeden.

Als je moeite blijft hebben met het kijken door multifocale lenzen ga dan naar een optometrist voor advies en eventuele aanpassingen aan je lenzen.

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.