online oog examen

06/08/2023 door Matan Klever with 1 comment

Lettergrootte & Leesafstand: Invloed op Visuele Gezondheid


De Opkomst van Smartphones en Hun Impact op Onze Ogen, Het gebruik van smartphones neemt ongelooflijk snel toe, dat is duidelijk. Maar wat zijn de gevolgen hiervan?

Lettergrootte en Leesafstand op Smartphones

Onderzoekers in New York maten op smartphones de lettergrootte en de leesafstand tot de smartphone voor het maken van teksten (bij 129 deelnemers) en het bekijken van websites (100 deelnemers).

Lettergrootte op Smartphones voor Je Ogen

De lettergrootte op de smartphone voor beide bezigheden bleek ongeveer gelijk te zijn aan dat van kranten, maar een leesafstand van minder dan 40 cm werd regelmatig waargenomen voor beide activiteiten, wat een extra belasting is voor het accommodatie- en convergentie vermogen, met mogelijk een toename van visuele klachten voor nabij als gevolg.

Invloed van Lettergrootte op Contactlenzen

Een interessant aspect om te overwegen is de impact van de lettergrootte op het gebruik van contactlenzen. Mensen die contactlenzen dragen, moeten mogelijk rekening houden met de lettergrootte op hun smartphones, aangezien deze van invloed kan zijn op hun leescomfort.

Het kiezen van de juiste contactlenzen, zoals multifocale contactlenzen, kan een verschil maken in het verminderen van visuele stress bij het lezen van teksten op smartphones.

Ontdek Ook: Beste multifocale LenzenLenzen tegen droge ogen

Oogzorg medewerkers zouden met deze kleinere werkafstand rekening moeten houden bij het voorschrijven van correctiemiddelen, waaronder uiteraard ook lenzen en multifocale contactlenzen, volgens de onderzoekers.

Het Verminderen van de Negatieve Impact

Het is belangrijk dat oogzorg medewerkers rekening houden met deze kleinere werkafstand bij het voorschrijven van correctiemiddelen, zoals lenzen en multifocale contactlenzen. Door hiermee rekening te houden, kunnen mogelijke visuele klachten als gevolg van het gebruik van smartphones worden verminderd.

Het is duidelijk dat het toenemende gebruik van smartphones onze manier van communiceren en informatie consumeren heeft veranderd.

Echter, het is van cruciaal belang dat we ook stilstaan bij de mogelijke negatieve effecten ervan en passende maatregelen nemen om deze effecten te minimaliseren.

Regelmatige Pauzes en Comfortabele Leesafstand

Naast het voorschrijven van correctiemiddelen kunnen er ook andere maatregelen worden genomen om de negatieve impact van smartphones op onze ogen te verminderen.

Het is bijvoorbeeld aan te raden om regelmatig pauzes te nemen tijdens het gebruik van smartphones, zodat de ogen kunnen rusten en ontspannen.

Optimale Aanpassing van Helderheid en Contrast

Daarnaast is het belangrijk om de smartphone op een comfortabele afstand te houden tijdens het lezen van teksten en het bekijken van websites, bij voorkeur op een afstand van ongeveer 40 cm of meer.

Een andere aanbeveling is om de helderheid en het contrast van het smartphonescherm aan te passen aan de omgeving. Een te helder scherm kan de ogen vermoeien, terwijl een te donker scherm kan leiden tot overmatige inspanning van de ogen. Door het scherm optimaal af te stellen, kan de belasting op de ogen worden verminderd.

Reacties

Debbie

9 jaar ago

wanneer weet ik of ik me ogen moet testen?

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.