Hoeveel kosten contactlenzen?

Wat contactlenzen kosten hangt af wat voor soort lenzen je kiest en waar je ze gaat kopen.

Factoren die van invloed zijn op de de kosten zijn kortingen bij de opticien, aanbiedingen bij de verschillende online lenzen-shops en uiteraard de prijs van de fabrikant die vaak ook kortingen en gratis proeflenzen aanbiedt. Je kan veel geld besparen als je een grotere hoeveelheid lenzen in een keer koopt. Bij het kopen van contactlenzen voor een volledig jaar krijg je meestal een flinke korting (let wel op de houdbaarheidsdatum!)

Aangezien deze factoren een grote invloed hebben op de prijzen en deze ook vaak veranderen, is het moeilijk om nauwkeurig te bepalen wat lenzen exact kosten. Een populair merk van vervangbare zachte lenzen wordt meestal verkocht tegen een verkoopprijs van €22 tot €26 per doos van zes lenzen. Welke contactlens heeft jouw voorkeur? Daglenzen, weeklenzen of maandlenzen ? Dit hangt af hoe vaak jij jouw contactlenzen wilt vervangen. Als je ongeveer elke twee weken je lenzen vervangt,  betekent  dit dat je ongeveer vijf dozen nodig hebt  (30 lenzen) per oog en totaal van 10 dozen per jaar. Dit komt neer op een jaarlijkse bedrag van ongeveer €220 tot €260.

Prijzen astigmatisme lenzen

Bij astigmatisme lenzen liggen de prijzen een stuk hoger.  Zachte contactlenzen, ook genaamd torische lenzen, kosten vaak tussen de €50 tot €70 voor een doos van zes lenzen. Dus als je torische lenzen om de twee weken vervangt, bedragen de jaarlijkse lens kosten ongeveer €500 tot €700. In sommige gevallen wordt er door de oogarts aanbevolen om de torische lenzen minder vaak te vervangen en dat verlaagt de kosten.

✔ Vergelijk de prijzen voor torische lenzen

✔ Biomedics 1Day Extra Toric v.a €20.95

 

Prijzen kleurlenzen

Gekleurde lenzen die de kleur van je ogen veranderen zijn duurder dan gewone lenzen of lenzen met slechts een lichte handling tint. Verwacht dat je ongeveer 50 tot 80 procent meer zal betalen voor kleurlenzen dan voor normale zachte lenzen, ook als deze kleurlenzen geen sterkte hebben.

Vergelijk de prijzen voor kleurlenzen

 

Prijzen daglenzen

Daglenzen moeten worden weggegooid na eenmalig gebruik. Deze lenzen worden doorgaans verkocht in dozen van 30 lenzen en worden meestal verkocht tegen een adviesprijs van €15 tot €20 per doos. Met behulp van deze schatting per doos zullen de jaarlijkse lenzen kosten voor daglenzen tussen de €400 tot €600 bedragen. Als je meerdere dozen tegelijk koopt, bijvoorbeeld door daglenzen voor een jaar te bestellen, krijg je meestal een flinke korting waardoor de totale kosten aanzienlijk minder zullen zijn.

Bijvoorbeeld: 1 day Acuvue TruEye bij Alensa.nl

1 verpakking 30 lenzen kost: €22,40

bij aankoop van een verpakkingen met 180 lenzen betaal je: €106,90

Je betaald 2X €106,90= €213.80   inplaats van 12 X 22,40= €268.80 – Dit scheelt per jaar €55.-

Vergelijk de prijzen voor 1 day acuvue TruEye

 

Prijzen maandlenzen

Maandlenzen met een gebruik van 30 dagen kosten meestal tussen de €200 tot €250. Siliconen hydrogel lenzen kosten ongeveer €30 tot €50 voor een doos met zes lenzen en je zult op zijn minst vier of vijf dozen nodig hebben voor een periode van 12 maanden (vooral als je de maandlens verliest of beschadigt of ze voor minder dan 30 dagen draagt).

Vergelijk de prijzen voor maandlenzen

Harde zuurstofdoorlatende contactlenzen

Harde zuurstofdoorlatende lenzen worden op maat gemaakt voor de drager van de lens. Omdat ze niet in massa worden geproduceerd, zoals zachte contactlenzen, zijn harde lenzen duurder dan zachte lenzen. Hoewel de kosten per lens van zuurstofdoorlatende lenzen hoger is, kan een enkel paar van harde lenzen gedurende een volledig jaar worden gedragen De jaarlijkse kosten van het dragen van harde lenzen zijn vergelijkbaar met de kosten van zachte lenzen. Vraag uw oogarts voor een kostenvergelijking op basis van uw specifieke visuele behoeften.

 

Aangepaste contactlenzen

Op maat gemaakte contactlenzen zijn beschikbaar in zowel harde en zachte lens-materialen. Vaak worden dit soort lenzen gemaakt om problemen met het gezichtsvermogen als gevolg van keratoconus en andere visuele aandoeningen te corrigeren. Aangepaste contactlenzen zijn aanzienlijk duurder dan conventionele lenzen.

Vergeet niet de kosten van lenzenvloeistof in je berekening mee te nemen. Als je dagelijks je lenzen moet schoonmaken, dan komt er nog een bedrag aan lenzenvloeistof bij. Voor de kosten voor vloeistof moet je rekening houden met ca €50 per jaar, behalve voor daglenzen waarvoor je geen vloeistof nodig hebt. Desondanks is het een goed idee, als je daglenzen draagt, om een fles lenzenvloeistof bij de hand te hebben voor het geval je de daglens wil schoonmaken of de lenzen wilt bevochtigen gedurende de dag. Dit geldt vooral als je woont of werkt in een droge of stoffige omgeving.

Reacties

Mila

5 maanden ago

Het lijkt erop dat lenzen in het nieuwe jaar alweer duurder zijn geworden. Ik kan Biomedics 1 Day Extra Toric niet onder de 20 eur vinden!

Zvika

8 maanden ago

Hoeveel kosten lenzen bij Pearle? klopt het dat ze een stuk duurder zijn dan andere webshops? Pearle is wel een vertrouwde winkel andere sites ken ik niet. Graag advies

Eveline

2 jaar ago

Ik volg met veel interesse de discussie en wil toch mijn ervaring delen. Ik heb harde lenzen aangemeten gekregen 33 jaar geleden door DE contactlenzen specialist in Nijmegen. In de loop van jaren ben ik, eerst bij Pearl en daarna bij specsavers, terecht gekomen dat was makkelijk en och waarom niet. Zo ongeveer 10 jaar geleden kreeg ik vreselijke klachten knipperen alleen was zo pijnlijk aan mijn ogen dus ging ik terug naar de opticien, daar kreeg ik te horen dat mijn ogen beschadigd waren en ik moest mij gaan voorbereiden op het voortaan dragen van een bril. Ik was niet blij met dat nieuws dus ben toen naar de oculenti in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen gegaan. De arts schrok van de beschadigingen van mijn ogen, doordat ze bij de opticien steeds grotere lenzen gingen gebruiken, die zouden nog meer zuurstof doorlaten en dat was volgens hun een geweldige uitvinding. Het gevolg daarvan was dat de lenzen in mijn ogen drukte als een soort van vacuüm waardoor de randen van de lens behoorlijke schade hebben veroorzaakt doordat ze sneden in mijn oog, nadat ik de lenzen uit deed kon je een hele afdruk nog op mijn oog zien.. De oculenti arts gaf mij gelukkig goed nieuws ik kreeg kleinere lenzen en die lenzen drukten daardoor niet meer tegen die beschadiging met als gevolg PIJN weg. Zij snapte er niets van dat de opticien deze lezen niet bestelde voor mij want ook hun kunnen die bestellen. Het is een lang verhaal maar wilde het toch laten weten dat er goede opties zijn bij bijna elk probleem, ik ga nu alleen nog maar naar de oculenti en voel mij daar heel veilig, het gaat wel om je ogen en daar moet je nog heel lang mee doen. De kosten vallen ook heel erg mee ik betaal ongeveer 110 euro per lens en voor dat geld kan ik geen bril kopen.

Marleen

2 jaar ago

Twee Jaar geleden al iets gepost, zie ik. Op dit moment zijn de goedkoopste daglenzen die ik vinden kan van Mister Spex, te weten 180 voor 22,90, (Soflens van B&L/asferisch) maar de reviews voor dit bedrijf (Trustpilot) zijn voor 71% heel slecht. Mijn vraag is, na 3 dagen, nog niet eens beantwoord.... Denk niet dat ik er ga bestellen.... Dan nog maar even een tijdje verder met de huidige harde.... Nu nog niks mis mee, maar de zachte daglenzen (proefpakje van 10, gewoon van Action, sferisch) zaten wel heel fijn en elke dag nieuwe..... HEEL COMFORTABEL! Maar die zijn 0,37 per stuk (en voor mij dus veel te duur!!)

Mary

4 jaar ago

Wat kost de alle goedkoopste daglens?

Marleen

4 jaar ago

Ik doe 3 à 4 jaar met één paar simpele zo goedkoop mogelijke zg. 'harde' contactlenzen en heb genoeg aan 1 fles all in contactlenzenvloeistof (gewoon van het Kruidvat) in de 2 maanden. Prijs per lens ca. € 125,- en daar tel ik dan dus 25,- per jaar aan vloeistof bij op want 1 nieuw houdertje - (ca. € 1,- /Action) doe ik er ook bij sinds enige jaren. Ben ooit als 18-jarige (toen Pearle nog de Brilmij was) met harde lenzen begonnen en vorige week werd ik 63.... Iedereen griezelt als ik zeg NOOIT voor contrôle te gaan. Wanneer de lenzen minder prettig gaan zitten (en dat is dan ergens tussen de 36 en 48 maanden) dan laat ik me een paar nieuwe aanmeten. Ben begonnen met -3,50 aan beide ogen en rechts is nu -5.00 en links -4.50. De verslechtering van het zicht in 45 (!) jaar valt dus heel erg mee.... Heb onlangs geprobeerd hoe zachte lenzen zitten (2x10 daglenzen gekocht bij Action) Zag er prima mee en het zat ook wel fijn (al zijn ze groter dan harde lenzen en heb ik geen grote ogen, dus het was de eerste dag even 'prutsen') maar wanneer ik zie wat die dingen kosten is dat helaas niet voor mij weggelegd. Zodra één daglens 12,5 CENT kost (of nog minder natuurlijk) dan ga ik meteen over.

Nathalie

4 jaar ago

Waar zie je de prijs van jaarpakket acuvue oasys?

Alex

4 jaar ago

Waar bestel ik air optix day & night het goedkoopst

Eduard Robben

5 jaar ago

Volgens mij is dat bij Alensa.nl ze kosten daar € 62.40 Euro! En als je in 1 keer 180 lenzen koopt € 106,9 Je bespaart dan € 17,9 Kijk hier: https://lenzen-vergelijken.nl/1day-acuvue-true-eye/

Alex

6 jaar ago

Weet iemand waar 1 Day Acuvue TruEye lenzen het goedkoopst zijn?

Edenst

6 jaar ago

Ik heb een prima ervaring gehad bij Alensa. Bestellen ging makkelijk en binnen een paar dagen had ik ze in huis precies zo als beschreven.

Daan

6 jaar ago

Heeft iemand ervaring met lenzen bestellen bij Alensa, ze zijn goedkoop en hebben ook gratis bezorging...maar ik heb nog nooit van ze gehoord waardoor ik me een beetje zrgen maak. Ik heb all een keer met Eurolens heel veel gedoe gehad met mijn bestelling dus wil zeker weten dat ik het dit keer goed doe. Ik hoor graag jullie mening!

Bart

8 jaar ago

Harde contactlenzen zijn stuk kleiner ten opzichten van zachte lenzen. Daardoor komt er genoeg zuurstof door naar het oog. Tegenwoordig zijn de materiaal van zachte lenzen zo verbeterd dat deze ook genoeg zuurstof door laten naar het oog. Een voordeel bij harde lenzen is dat er een iets kleinere kans geven op een oogontsteking dan zachte lenzen, wanwegen het lens materiaal. Men moet gewoon goed op hygiene letten bij zachte lenzen om infectie etc.. te voorkomen. Een groot nadeel bij harde lenzen ten opzichte van zachte lenzen is de draagcomfort. Iemand die eenmaal harde lenzen draagt zal eraan wennen. Maar met harde lenzen zeker aan het begin, voel je ze echt zitten in het oog en voor sommige mensen is dit moeilijk wennen. Harde lenzen duwen een beetje op de oogbol. Iets wat bij zachte contactlenzen niet het geval is. Hier door is juist extra belangrijk dat een contactlens specialist of optometrist harde lenzen aanmeet. Die kan bepalen welke harde lens het minst druk uitoefent op het oog. Door de druk is er ook iets invloed op het bepalen van de juiste contactlens sterkte. Daarom is het makkelijker om een bril af te wisselen met zachte lenzen dan met harde contactlenzen. Ik zou daarom nooit harde lenzen via het internet bestellen! Dit is ook waarom het groot merendeel van de sites zachte lenzen aanbied en geen harde contactlenzen. Daar is een specialist voor nodig, zachte lenzen is geen probleem om online te bestellen als je exact je merk en sterkte weet. Ik hoop dat je hier iets aan hebt, Bart

Ben Arman

9 jaar ago

Ik ben het niet een met de bovenstaande info over harde zuurstofdoorlatende lenzen : ze zijn veel beter voor je ogen en veel goedkoper dan zachte lenzen. Bestel van uit de US. Veel keuze en ca. 35 euro per lens incl. Verzendkosten.Doe ik al jaren.

Doortje

9 jaar ago

Beste Ben, Wilt u mij op weg helpen hoe en waar ik die lenzen kan bestellen in de US En moeten de harde lenzen niet op maat gemaakt worden? Ik hoor graag van u, Groeten Doortje

anne-marie van meel

8 jaar ago

Ik draag al 35 jaar harde lenzen. De laatste jaren via Specsavers. De kwaliteit van deze aan mij verkochte lenzen ten bedrage van 120 euro per lens is niet geweldig. Heb sinds 3 jaar al 4 lenzen gebroken. De garantie is 3 maanden. Dus pech als er na die tijd iets gebeurd. Ik ben het meer dan beu met deze opticien voor wat betreft de lenzen. Kun jij mij het emailadres en de naam geven van de firma waar jij de lenzen bestelt in USA. Zou ik heel fijn vinden. Alvast bedankt.

Jeannette

7 jaar ago

Beste Ben, Wilt U mij alstublieft doorgeven bij welke firma ik de harde lenzen kan bestellen in de USA. Ik ben erg benieuwd hartelijk dank! Met vriendelijke groet, Jeannette.

Ruud van Hees

7 jaar ago

Beste Ben, helemaal eens met je commentaar. Ik draag al ruim 40 jaar harde lenzen en ben hierover zeer tevreden. Met name in- en uitdoen gaat veel sneller en makkelijker. Sinds 2 maanden overgegaan op zachte lenzen. Sindsdien al 2 x knalrode ogen agv gesprongen oogader. In 40 jaar nooit gehad. Heb jij voor mij het adres in US waar jij die harde lenzen besteld?

Plaats Commentaar


Top Lenzen Aanbieders

123lens vergelijkenPearle lenzen vergelijken
LensOnline lenzen vergelijkenlenzen vergelijken bij Bol