Kan Iedereen Multifocale Lenzen Dragen

02/03/2023 door Matan Klever with 0 comments

Kan Iedereen Multifocale Lenzen Dragen? – Alles Wat Je Moet Weten


Als je last hebt van presbyopie, oftewel ouderdomsverziendheid, dan kan het dragen van multifocale lenzen een goede oplossing zijn. Multifocale lenzen combineren verschillende sterktes in één lens, waardoor je zowel dichtbij als veraf scherp kunt zien. Maar kan iedereen multifocale lenzen dragen?

Wat zijn multifocale lenzen?

Multifocale lenzen zijn lenzen met verschillende sterktes, waardoor je zowel dichtbij als veraf scherp kunt zien. Dit is handig als je last hebt van ouderdomsverziendheid, ook wel presbyopie genoemd.

Bij presbyopie wordt de lens in het oog stijver en verliest het zijn vermogen om te focussen op objecten dichtbij. Multifocale lenzen corrigeren deze afwijking door de verschillende sterktes te combineren.

 

Voordelen van multifocale lenzen

Je hoeft geen aparte leesbril te dragen.

Je hebt een breder gezichtsveld dan met een leesbril.

Je kunt gemakkelijker schakelen tussen dichtbij en veraf kijken.

Je hoeft niet steeds van bril te wisselen, wat handig is bij sporten of autorijden.

Nadelen van multifocale lenzen

Het kan even wennen zijn om door de verschillende sterktes heen te kijken.

Niet iedereen kan goed wennen aan multifocale lenzen.

Bij sommige activiteiten, zoals traplopen, kan het lastig zijn om de juiste focus te vinden.

Multifocale lenzen zijn duurder dan gewone lenzen.

 

Voor wie zijn multifocale lenzen geschikt?

Multifocale lenzen zijn geschikt voor mensen die last hebben van presbyopie en zowel dichtbij als veraf scherp willen zien zonder een aparte leesbril te dragen.

Dit is anders dan bij ‘normale’ lenzen in combinatie met een leesbril, waarbij je vaak moet wisselen tussen lenzen om scherp te kunnen zien.

Het is wel belangrijk dat je ogen gezond zijn en dat de oogafwijking niet te groot is. Daarnaast moet je ook bereid zijn om te wennen aan de multifocale lenzen.

Het kan wel even duren voordat je gewend bent aan multifocale lenzen, maar als je eenmaal gewend bent, kun je net zo goed zien.

Zijn multifocale lenzen geschikt voor iedereen?

Multifocale lenzen zijn geschikt voor de meeste mensen die problemen hebben met zowel dichtbij als veraf zien. Zelfs als je een sterke afwijking of cilinderafwijking hebt, is het mogelijk om multifocale lenzen te dragen.

Populaire Multifocale Lenzen: Acuvue Oasys Multifocal | Proclear 1 day Multifocal | Clariti 1 day multifocal

 

Wie kan beter geen multifocale lenzen dragen?

Mensen met bepaalde oogaandoeningen, zoals staar, glaucoom of netvliesproblemen.

Mensen die veel computerwerk doen, omdat de afstand tot het computerscherm vaak anders is dan de afstand tot een boek of televisie.

Mensen die niet goed kunnen wennen aan multifocale lenzen.

Mensen die veel buiten zijn en vaak in de zon kijken, omdat multifocale lenzen het risico op verblinding door zonlicht vergroten.

 

Meest gestelde vragen over multifocale lenzen

Moet ik wennen aan multifocale lenzen? Ja, het kan even duren voordat je gewend bent aan multifocale lenzen. Het is belangrijk om geduld te hebben en de lenzen regelmatig te dragen.

Zijn multifocale lenzen duurder dan gewone lenzen? Ja, multifocale lenzen zijn over het algemeen duurder dan gewone lenzen. Dit komt doordat er meerdere sterktes in één lens verwerkt zijn. Alsnog kun je na prijsvergelijking goedkope multifocale lenzen vinden of voor een huismerk kiezen die vaak goedkoper zijn.

Kan ik nog steeds een zonnebril dragen met multifocale lenzen? Ja, je kunt nog steeds een zonnebril dragen met multifocale lenzen. Het is wel belangrijk om een zonnebril te kiezen die pas bij multifocale lenzen met goede Uv-bescherming, die wordt aangeraden door je opticien.

Moet ik mijn multifocale lenzen vervangen als mijn ogen veranderen? Ja, als je ogen veranderen, moet je je multifocale lenzen laten vervangen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je een nieuwe bril nodig hebt.

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.