kinderen contactlenzen

07/02/2019 door Matan Klever with 2 comments

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen contactlenzen dragen?


Er is geen “magische leeftijd” wanneer kinderen lenzen kunnen beginnen te dragen. Ouders kunnen nadenken over contactlenzen voor hun kinderen wanneer er twee dingen gebeuren:

1. Het kind is geïnteresseerd in het dragen van contactenlenzen in plaats van een bril.

2. Het kind heeft de handigheid en is verantwoordelijk genoeg voor de juiste verzorging van zijn lenzen.

De meeste raden geen contactlenzen aan voor kinderen die er geen interesse in hebben getoond, als het de ouders zijn en niet het kind dat geïnteresseerd is, is het kind meestal niet helemaal klaar ervoor.

Jouw kind laten beginnen met contactlenzen

Een veel voorkomende vraag die ouders hebben is of hun kind een bepaalde leeftijd nodig heeft voordat ze contactlenzen kunnen dragen. Het hangt allemaal af van hoe volwassen jouw kind is en of zij voor hun contactlenzen kunnen zorgen.

Er is geen specifieke leeftijdsgrens, maar als jouw kind jonger is dan 16 jaar, moet de ouder toestemming geven om contactlenzen te dragen. Jouw opticien kan ook advies geven over de vraag of jouw kind gekwalificeerd is om contactlenzen te nemen.

Waarom contactlenzen?

Er zijn verschillende zeer goede redenen waarom kinderen en tieners misschien contactlenzen willen proberen.

 1. Omdat contactlenzen zelf in het oog zitten, geven ze een breder gezichtsveld. Dit is erg handig bij sporten of andere activiteiten waarbij reflexen en wendbaarheid belangrijk zijn.
 2. Van uv-stralen van de zon is bekend dat ze op de lange termijn schade aan de ogen veroorzaken; Het dragen van contactlenzen maakt het gemakkelijk om UV-blokkerende zonnebrillen van goede kwaliteit te dragen, die zonder recept verkrijgbaar zijn. Het dragen van goede UV-bescherming om de ogen te beschermen is minstens zo belangrijk als het gebruik van zonnebrandcrème buitenshuis.
 3. De meeste patiënten zeggen een betere zichtbaarheid te hebben bij het dragen van contactlenzen versus hun bril. Dit is niet alleen een psychologische bevinding, maar het is een echt effect van het elimineren van de afstand tussen het oog en de lens. Het is ook gemakkelijker om afstanden te beoordelen met lenzen en vermindert de mate van vergroting of verkleining van de waargenomen objecten.
 4. Door hun bril thuis te laten, kunnen jonge patiënten door anderen zonder bril worden gezien in hun natuurlijker uiterlijk. Dit is niet alleen ijdelheid, maar kan meer zelfrespect en zelfvertrouwen geven aan een tiener.
 5. Voor sommige lenzen is de zorg bijna eenvoudiger dan nodig is voor een bril. En de vele soorten lenzen die er beschikbaar zijn maakt het eenvoudiger, de perfecte lens te vinden die bij jouw kind past. Ouders moeten gevoelig zijn voor de redenen waarom tieners lenzen willen en kunnen er zeker van zijn dat ze een goede optie zijn voor een goed gezichtsvermogen en veilig zijn om te dragen.

kinderen leeftijd en lenzen

Er werd een Children & Contact Lenses-studie uitgevoerd door het American Optometric Association (AOA) Research met als doel van het onderzoek om de huidige trends te meten bij het voorschrijven van contactlenzen aan kinderen, van verschillende leeftijden van 8 tot 17

Welke soorten contactlenzen moeten worden gedragen door kinderen en tieners?

Er zijn tegenwoordig vele soorten contactlenzen verkrijgbaar, de uiteindelijke keuze is gebaseerd op de individuele behoeften van de lenzen-drager en het type lenzen dat de optometrist zal aanbevelen en zou denken het beste te zijn.

De meeste zachte lensdragers dragen nu bijvoorbeeld een soort van geplande vervangende of wegwerpbare lenzen. Dit zijn lenzen die bedoeld zijn om slechts één dag te dragen en dan worden weggegooid zoals de Acuvue Trueye daglenzen, in sommige gevallen is dit een echt pluspunt omdat het de vereiste zorg vermindert. Het dragen van daglenzen heeft vele voordelen en betekent ook dat er geen kans is op infectie van lens tot lens.

Andere opties zijn lenzen die kunnen worden vervangen na twee weken dagelijks dragen (gedurende de nacht verwijderd). Langdurige lenzen, die bedoeld zijn om tot een week te worden gedragen zonder te worden verwijderd, zijn een andere optie die de zorg van de drager vermindert.
Als je tweewekelijkse of maandelijkse lenzen draagt, moet je kind leren hoe ze hun lenzen op de juiste manier moeten reinigen en opslaan. De meeste kinderen die contactlenzen dragen, worden gevraagd om eens per 6 maanden of minder naar de opticien te gaan om ervoor te zorgen dat ze comfortabel en blij zijn met hun lenzen.

In enkele zeldzame gevallen kunnen contactlenzen zelfs op baby’s en peuters worden aangebracht, waarbij de ouders verantwoordelijk worden voor het verwijderen en vervangen van de lens. Dit wordt meestal gedaan wanneer er een hoge brekingsfout en/of een onregelmatig hoornvliesoppervlak is waardoor brillen geen beeld op het netvlies kunnen krijgen. Contactlenzen die zich over het onregelmatige oppervlak uitstrekken, kunnen de ontwikkeling van amblyopie voorkomen, waarbij de hersenen de verbindingen die nodig zijn om goed te zien, niet kunnen vormen. Er is een kritieke periode waarin een kind een duidelijke visie moet hebben of de visie zich niet goed zal ontwikkelen. Met andere woorden, de hersenen leren niet herkennen wanneer een object helder is en wanneer dat niet het geval is.

Een andere optische reden voor contactlenzen is in het geval van mensen die een heel andere brekingsfout hebben in het ene oog dan in het andere. In deze gevallen zullen spectrale lenzen ervoor zorgen dat objecten in grootte lijken te verschillen, waardoor vermoeidheid van de ogen en soms zelfs dubbel zicht ontstaat. Door de correctie op het oog te plaatsen, is de waargenomen grootte van objecten meer gelijk.

Als jouw kind contactenlenzen heeft, zorg er dan voor dat hij het belang van lenshygiëne begrijpt.

Hier zijn enkele tips die moeten worden gevolgd:

 • Wissel geen contactlenzen uit met iemand anders of tussen de ogen
 • Gebruik geen speeksel of water om de contactlenzen schoon te maken
 • Draag contactlenzen nooit langer dan wordt aanbevolen
 • Gebruik altijd de lenzenvloeistof die je opticien aanbeveelt
 • Draag geen contactlenzen tijdens het zwemmen
 • Was en droog je handen altijd voor en na het indoen of verwijderen van contactlenzen.

 

Kinderen en tieners zijn geweldige patiënten voor lenzen, zodra zij er belangstelling voor hebben en willen ze dragen. Ouders kunnen een actieve rol spelen door ervoor te zorgen dat contactlenzen correct worden gebruikt en worden verzorgd zoals voorgeschreven.

Vraag uw oogzorgspecialist voor meer informatie

Reacties

Vincent Rondwijk

3 jaar ago

Mijn dochter zou ook graag lenzen willen omdat ze haar bril erg onhandig vindt. Ik ga in ieder geval nog navraag doen bij onze opticien, zodat mijn dochter beter voorgelicht is. Wellicht kunnen we vast gaan oefenen met het dragen van lenzen.

Junior Soemoeja

5 jaar ago

ik droeg lensen toen ik 15 was eerste keer was altijd eng maar je went er wel aan ik denk vanaf 12 jaar kan je lensen wel in vind ik persoonlijk maar jonger kan nartuulijk ook met ouders hulp maar goeie info over welke leeftijd het beste is om lensen te dragen

Plaats Commentaar

Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.