Hoe kies je contactlenzen

18/04/2017 door Matan Klever with 4 comments

8 vragen bij het kiezen van contactlenzen


Het kiezen van de juiste contactlenzen is een beslissing die je samen met de optometrist of opticien doet. De juiste keuze hangt af van vele factoren, waaronder jouw refractieafwijking, de draagtijd die jouw ogen kunnen verdragen, je verwachtingen en hoe bereid je bent goed voor je lenzen te zorgen. Hieronder een aantal dingen die je voorafgaand van je oogonderzoek moet overwegen:

1. Hoe vaak zal je contactlenzen gaan dragen?

Ben je van plan om elke dag contactlenzen te dragen, of alleen in het weekend of voor speciale gelegenheden? De meeste mensen dragen zachte lenzen, meestal zijn deze comfortabel zowel fulltime als parttime. Harde zuurstofdoorlatende contactlenzen daarentegen bieden meer comfort als ze dagelijks gedragen worden.

2. Hoe Kieskeurig bent je over de scherpte van je visie?

Harde lenzen (ook wel RGP of huisarts lenzen) zijn wel even wennen in het begin, maar ze bieden vaak een scherper zicht dan zachte lenzen, vooral als je astigmatisme hebt. Als je zachte contactlenzen hebt geprobeerd en teleurgesteld bent over de helderheid van je gezichtsvermogen, overweeg dan om over te schakelen naar harde lenzen.

3. Ben je bereid om goed te zorgen voor je contactlenzen?

Om complicaties door lenzen te voorkomen, o.a schimmel ooginfecties en cornea ulcera, is het essentieel dat je goed zorgt voor je lenzen en de juiste lenzenvloeistof gebruikt die door de opticien is aangeraden. Alhoewel erbij daglenzen een verminderd risico is op ooginfecties en andere oogklachten, is een goede verzorging nog steeds van groot belang om je ogen gezond te houden bij het dragen van daglenzen.

Kortom als je liever de taak van het dagelijks reinigen en desinfecteren van lenzen wil vermijden, kun je het beste overwegen om voor daglenzen te kiezen. Met deze “one-day” zachte lenzen, gooi je ze na een eenmalig gebruik gewoon weg en open je de volgende dag een nieuw paar daglenzen. 1 Day Acuvue TruEye is een nieuwe daglens van Johnson & Johnson en ideaal om de dag mee te beginnen

4. Is het dragen van nachtlenzen belangrijk voor je?

Hou je van het idee om contactlenzen voortdurend in te hebben, onder andere ‘s nachts? Sommige contactlenzen kunnen een grote hoeveelheden zuurstof doorlaten en zijn goedgekeurd om ’s nachts in te houden. Maar het continu dragen van lenzen is niet veilig voor iedereen. Als je geïnteresseerd bent in nachtlenzen, zal je optometrist of opticien bepalen hoe goed je ogen dit tolereren en je geschikt bent om nachtlenzen te dragen en bepalen of dit veilig is voor jouw ogen.

5. Wil je de kleur van je ogen veranderen?

Kleurlenzen zijn er om je een nieuwe look te geven. Deze speciale zachte kleurlenzen kan je oogkleur helemaal een andere kleur geven, zelfs als je donkere ogen hebt.

Special effect lenzen oftewel funlenzen kan drastisch het uiterlijk van je ogen veranderen. En worden meestal alleen gedragen voor speciale verkleed party’s of Halloween. Zo kun je met special effect lenzen er zelfs uitziet als een vampier net als in de populaire film Twilight. Uiteraard zijn kleurlenzen en funlenzen ook beschikbaar zonder sterkte. Maar hou er rekening mee dat ook bij niet-corrigerende lenzen (kleurlenzen,funlenzen) moet je eerst langs een opticien om te kijken of je ogen geschikt zijn voor het dragen van kleurlenzen. Vergeet dit niet, dit is echt noodzakelijk om oogklachten te voorkomen.

6. Draag je multifocaal lenzen?

Als je ouder bent dan 40 jaar dan kunnen multifocale contactlenzen de behoefte aan een leesbril verminderen, of misschien heb je helemaal geen leesbril meer nodig met multifocaal lenzen. PureVision Multi-Focal is een multifocale daglens die een uitstekende visie biedt op alle afstanden.

7. Hoe zit het met Kosten van Contactlenzen?

Heb je door het dragen van contactlenzen geen behoefte aan een bril meer? dan moet je overwegen wat de verschillen in prijs zijn. Als je kiest om voor lenzen te gaan moet je natuurlijk ook rekening houden met de kosten van lenzenvloeistof die daar nog bij komt. Koop je lenzen bij je opticien of bestel je ze liever online, dit kan ook een hoop schelen in de kosten van lenzen. Ook moet je rekening houden of je lenzen door de verzekering worden vergoed en hoeveel krijg je precies vergoed door de zorgverzekering.

8. Heeft u allergieën of last van droge ogen?

Oog allergieën of droge ogen kunnen de comfort van je lenzen beïnvloeden of je mogelijkheden beperken om contactlenzen te dragen. Als je last hebt van allergieën of droge ogen, bespreek dit vooraf gaand met je oogarts. Daglenzen kunnen allergische symptomen door contactlenzen verminderen ook zijn er specifieke merken voor droge ogen die je helpen bij het comfortabel dragen .

Professioneel advies: Nadat je alle bovenstaande factoren in overweging hebt genomen voordat je contactlenzen defenitief gaat kiezen, is het tijd om je optometrist of oogarts te bezoeken, voor een uitgebreid oogonderzoek en te overleggen welke contactlenzen het beste bij jou passen en daarna kan je uiteraard de lenzen online bestellen. Je oogarts is het beste persoon om je te helpen beslissen of je een goede kandidaat bent voor het dragen van lenzen en helpt je bepalen welke lens het beste passen aan jouw wensen en behoeften.

Reacties

Lita Coucke

7 jaar ago

Zeer interessant artikel! Ik heb al lange tijd last van droge ogen. Ik dacht altijd dat dit veroorzaakt werd door mijn contactlenzen. Dit werd me trouwens bevestigd door mijn oogarts. Daarom gebruik ik nu uitsluitend daglenzen.

Leon

7 jaar ago

Ik zit veel op de weg, met nu en dan de zon in de ogen. Steeds wisselen van bril naar zonnebril en terug is niet handig, maar daar ben ik aan gewend. Welke lenzen zij hier ideaal? Moet ik dan steeds een zonnebril 'over' de lenzen opdoen?

faizawarda

7 jaar ago

Heel goed artikel over contactlenzen bedankt voor het delen met ons deze informatie. In tegenstelling tot dit blog heb ik veel dingen over contactlens ontdekt, voordat ik maar wat contactlenzen voor mijn ogen gaat kopen zonder dat er iets van de dokter is, maar nu eerst Wat ik zal doen is een afspraak voor mijn ogen te nemen dan ik zal contactlenzen online kopen, ik ben erg verslaafd aan contactlenzen en ik verbeeld mezelf niet zonder hen, ik hou er gewoon van.

Shiwan

7 jaar ago

Ik kies zelf het liefst voor daglenzen. Lijkt mij het meest gezond voor je ogen. En ook geen gedoe met lenzenvloeistof. Ook ben ik een paar keer me lens verloren en met daglenzen is dat niet zo erg, je doet gewoon weer een nieuw paar in.

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.