30/12/2023 door Matan Klever with 1 comment

Gezond eten voor je Ogen


wortels

1. wortelen

Je hebt vast wel gehoord dat wortelen en andere oranje gekleurde groenten en fruit gezond zijn voor je ogen, en dat klopt! Bèta-caroteen, een vorm van vitamine A die deze voedingsmiddelen hun oranje kleur geeft, helpt het netvlies en andere delen van het oog om soepel te functioneren.

Bèta-caroteen kan in het lichaam worden omgezet in vitamine A, waardoor het ook bekend is als provitamine A. Vitamine A is uiterst belangrijk voor gezonde ogen; een tekort kan leiden tot droge ogen en een slecht nachtzicht. Een halve wortel per dag is in principe al genoeg en essentieel voor gezonde ogen.

 

leafy-greens-eyes-400x400

2. Sla

Sla is ook erg gezond voor je ogen vanwege de aanwezigheid van luteïne en zeaxanthine, krachtige antioxidanten die je ogen in goede conditie houden en beschermen tegen schadelijke invloeden. Deze antioxidanten spelen een essentiële rol bij het behoud van een gezond gezichtsvermogen en verminderen het risico op het ontwikkelen van oogziekten zoals maculadegeneratie en staar. Daardoor is sla een uitstekende keuze voor het behoud van gezonde ogen en zou het regelmatig moeten worden opgenomen in een uitgebalanceerd dieet.

Ze zijn verpakt met luteïne en zeaxanthine – antioxidanten, die je ogen in goede conditie houden en beschermen tegen schadelijke invloeden. Ook tonen studies aan dat er een lager risico is op het ontwikkelen van maculadegeneratie en staar.

 

1104p172-eggs-x

3. Eieren

Net zoals spinazie en andere bladgroenten is ook eigeel een goede bron van luteïne en zeaxanthine. De eigelen bevatten een natuurlijk pigment genaamd luteïne, dat essentieel is voor de gezondheid van je ogen.

Uit studies blijkt dat de niveaus van luteïne met 26% stegen en de niveaus van zeaxanthine met 38% stegen bij proefpersonen die één ei per dag aten. Daarnaast vonden ze dat het dagelijks eten van een ei geen invloed had op LDL- en HDL-cholesterol of triglyceriden.

 

berries-for-eyes-400x400

4. Zwarte bessen, bosbessen

Zwarte bessen zitten vol met luteïne en zeaxanthine, stoffen die de gezondheid van je ogen ondersteunen. Onderzoek toont aan dat het eten van zwarte bessen of bosbessen de scherpte van je nachtzicht verbetert.

Evenals je zicht op korte afstand, wat uiterst belangrijk is gezien de vele uren die we tegenwoordig achter de computer doorbrengen en op korte afstand kijken. Deze bessen zijn ook rijk aan vitamine C, wat het risico op maculadegeneratie en staar kan beperken.

 

 

oh3476p211-pistachios-x

5. pistaches

De enige noten die zo’n grote hoeveelheid luteïne en zeaxanthine bevatten, zijn pistachenoten, waardoor ze de meest oogvriendelijke snacknoten zijn. Ze bieden niet alleen luteïne en zeaxanthine, maar bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden vitamine E. De mono- en meervoudig onverzadigde vetten in pistachenoten helpen bovendien bij de absorptie van carotenoïden.

Mensen die pistachenoten aan hun dagelijkse voeding toevoegen, kunnen er zeker van zijn dat ze voldoende van deze twee antioxidanten binnenkrijgen. Deze antioxidanten spelen een belangrijke rol bij het beschermen van onze ogen.

 


zalm gezond voor u ogen
6. Zalm

Zalm is ook zeer goed voor je ogen vanwege de hoge concentratie omega-3-vetzuren die het bevat. Deze vetzuren, met name DHA (docosahexaeenzuur), spelen een cruciale rol bij het behoud van de gezondheid van het netvlies en het optimaliseren van de visuele functie.

Ze helpen bij het verminderen van ontstekingen in de ogen en kunnen bescherming bieden tegen leeftijdsgebonden oogziekten zoals maculadegeneratie en droge ogen syndroom. Daarnaast is zalm ook een goede bron van vitamine D, wat een rol kan spelen bij het behoud van een gezond gezichtsvermogen.

 

three fresh tomatoes with green leaves isolated on white backgro

 

7. tomaten

Tomaten zijn gezond voor je ogen door hun rijkdom aan essentiële voedingsstoffen die de ooggezondheid ondersteunen. Boordevol antioxidanten, vitamines en mineralen spelen tomaten een cruciale rol bij het beschermen tegen aandoeningen die leiden tot gezichtsverlies, zoals maculadegeneratie en diabetische retinopathie.

Met hun uitzonderlijke combinatie van antioxidanten, vitamines en mineralen kunnen tomaten helpen bij het beschermen tegen aandoeningen die leiden tot gezichtsverlies, waardoor ze een onschatbare toevoeging zijn aan een dieet dat gericht is op het behoud van het gezichtsvermogen.

 

 

Olijfolie8.Olijfolie

Het gebruik van een dieet dat laag is in transvetten en verzadigde vetten helpt bij het voorkomen van netvliesziekten. Verschillende studies suggereren dat een mediterraan dieet, dat rijk is aan vis, plantaardig voedsel en gezonde vetten, aanbevolen wordt voor een gezonde visie.

Olijfolie is niet alleen vrij van transvetten en laag in verzadigd vet, maar Australische onderzoekers ontdekten ook dat mensen die de meeste olijfolie gebruikten 48% minder kans hadden op AMD, een oogziekte die optreedt naarmate mensen ouder worden. Bij het kopen van olijfolie, zoek naar een fles die een extra antioxidant boost biedt. Bovendien is olijfolie goed voor de mondverzorging, omdat het kan zorgen voor minder plak, wittere tanden en een frisse adem. Spoel je mond gedurende 20 minuten elke ochtend met één eetlepel ongeraffineerde plantaardige olie.

 

 

mais9. Maïs

Geel graan is een grote bron van luteïne en zeaxanthine. Een half kopje gekookte maïs bevat bijvoorbeeld 1,8 gram van deze gunstige pigmenten per portie. Deze natuurlijke gele pigmenten gaan verloren tijdens AMD (leeftijdsgebonden maculadegeneratie), maar onderzoek toont aan dat oudere volwassenen die hun bloedspiegels van luteïne en zeaxanthine weten te verhogen door het eten van voedsel zoals maïs en andere carotenoïden, hun risico op het verliezen van deze pigmenten aanzienlijk verminderen.

Een studie vond zelfs dat vrouwen die de meeste vruchten en groenten, waaronder gele maïs, aten, hun risico op het ontwikkelen van staar verminderden. Om de absorptie van de oogvriendelijke pigmenten in maïs te verhogen, is het aan te raden maïs te combineren met voedingsmiddelen die wat vet bevatten, zoals olijfolie, walnoten of zalm.

 

 

spinazie10. Spinazie en andere donkere bladgroente

Spinazie en andere donkere bladgroenten zijn rijk aan twee antioxidanten die opgeslagen zijn in de macula: luteïne en zeaxanthine. De macula is de gele vlek van het netvlies die fungeert als een natuurlijke zonnebrandcrème, een bescherming voor het oog tegen schadelijke UV-straling. Luteïne en zeaxanthine absorberen blauw licht, wat vooral schadelijk is voor het netvlies.

Deze voedingsstoffen kunnen ook de leeftijdsgebonden achteruitgang van het oog verminderen. Omdat luteïne en zeaxanthine in vet oplosbaar zijn, is het aan te raden voedsel dat deze stoffen bevat samen met olijfolie te eten, wat helpt om er meer van op te nemen.


Bronnen:

https://www.sightresearchuk.org/nutrition/tomatoes-good-for-your-eyes/

https://www.eoswetenschap.eu/voeding/zijn-wortelen-echt-goed-voor-je-ogen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7087473/

https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/fullarticle/423143

https://www.oliveoiltimes.com/health-news/olive-oil-may-protect-against-macular-degeneration/52337

https://www.brighamandwomens.org/patients-and-families/meals-and-nutrition/bwh-nutrition-and-wellness-hub/special-topics/macular-degeneration

https://www.northsuburbaneye.com/blog/eye-care-services/take-care-of-your-eyes-by-eating-these-foods/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20355006/

Reacties

Brianne

5 maanden ago

Al deze producten zijn inderdaad gezond:)

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.