Wist je dit al over lenzen & brillen

25/01/2024 door Matan Klever with 0 comments

Wist je dit al over lenzen & brillen? 7 Feiten die je misschien nog niet wist!


Als het gaat om onze ogen, zijn er talloze manieren waarop we ze kunnen ondersteunen en beschermen. Lenzen en brillen zijn twee van de meest populaire opties die mensen gebruiken om hun zicht te corrigeren.

Of je nu een brildrager bent of liever contactlenzen draagt, er zijn verschillende interessante feiten die je misschien nog niet kende over lenzen en brillen. We delen hier verrassende feiten over lenzen en brillendragers.

1. De eerste bril werd uitgevonden in de 13e eeuw

Het dragen van een bril is geen nieuw fenomeen. Sterker nog, de allereerste bril werd uitgevonden in de 13e eeuw door een Italiaanse monnik genaamd Alessandro di Spina. Deze vroege versie van de bril bestond uit twee glazen lenzen in een frame dat op de neus werd geplaatst. Het ontwerp is door de jaren heen geëvolueerd tot de moderne brillen die we vandaag kennen.

2. De eerst Contactlenzen kwamen voor het eerst in 1888

Hoewel contactlenzen tegenwoordig gemeengoed zijn geworden, werden ze pas in 1888 officieel gepatenteerd door een Duitse oogarts genaamd Adolf Gaston Eugen Fick. De vroege contactlenzen waren echter niet zo comfortabel als de moderne varianten die we nu hebben.

3. Er zijn verschillende soorten contactlenzen

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten contactlenzen beschikbaar, afhankelijk van je behoeften en voorkeuren. Harde contactlenzen, zachte contactlenzen, daglenzen, maandlenzen – de keuze is enorm. Het is belangrijk om met een optometrist te praten om te bepalen welk type lens het beste bij je ogen past.

4. Brillen kunnen een fashion statement zijn

Vroeger werden brillen voornamelijk gezien als een medisch hulpmiddel om je zicht te corrigeren. Maar worden brillen, voornamelijk zonnebrillen ook gedragen als mode accessoire. Er zijn zoveel verschillende stijlen en monturen beschikbaar dat je gemakkelijk een bril kunt vinden die bij jouw outfit past..

5. Blauw licht filter lenzen bestaan

Omdat we steeds meer achter het scherm zitten worden onze ogen blootgesteld aan schadelijk blauw licht. Gelukkig zijn er nu lenzen op de markt die speciaal ontworpen zijn om dit blauwe licht te filteren. Deze lenzen zijn speciaal ontworpen voor wanneer je veel achter de computer zit, en beschermen je ogen. Bekijk hier de beste lenzen voor achter het scherm.

6. Lenzen hebben onderhoud nodig

Als je contactlenzen draagt, en helemaal bij maandlenzen is het belangrijk om ze goed onderhouden om complicaties te voorkomen. Dit betekent dat je ze regelmatig moet schoonmaken met lenzenvloeistof en ze op tijd moet vervangen. Vergeet niet dat hygiëne enorm belangrijk is voor gezonde ogen!

7. Je ogen kunnen veranderen naarmate je ouder wordt

Het is normaal dat je ogen veranderen naarmate je ouder wordt. Dit kan betekenen dat je sterkte verandert en dat je een nieuwe bril of aangepaste lenzen nodig hebt. Als we ouder worden, kunnen onze ogen ook soms meer moeite krijgen om van dichtbij en veraf scherp te zien. Multifocale lenzen kunnen dan helpen omdat ze verschillende sterktes hebben, waardoor je zowel dichtbij als veraf kunt zien zonder van bril te hoeven wisselen.

Het is belangrijk om regelmatig een oogcontrole te laten doen om ervoor te zorgen dat je altijd de juiste sterkte hebt.

Of je nu een brildrager bent of contactlenzen draagt, het is fascinerend om meer te weten over de wereld van lenzen en brillen. De ontwikkelingen in de optische industrie hebben het leven van veel mensen verbetert en hun dagelijkse activiteiten makkelijker gemaakt. Dus blijf nieuwsgierig en blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen – wie weet wat de toekomst ons nog zal brengen!

Heb jij nog andere interessante feiten over lenzen en brillen die je met ons wilt delen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!


Bronnen:

https://historiek.net/geschiedenis-van-de-bril-uitvinding/125777/
https://anvc.nl/geschiedenis-van-de-contactlens/
 

Plaats Commentaar


Author Bio

Met jarenlange schrijfervaring in de optiekbranche heeft Matan diepgaande kennis opgebouwd over contactlenzen.
Hij is gepassioneerd om zijn kennis te delen en mensen te helpen de goedkoopste contactlenzen te vinden.
Met een rijke schrijfervaring heeft hij talloze informatieve artikelen en blogs geschreven over contactlenzen.