15/11/2016 by Pim de Groot with 0 comments

Bescherming van uw ogen tegen schadelijke UV-straling


Bescherming van uw ogen tegen schadelijke UV-straling
Uw ogen gezond houden is voor iedereen belangrijk. Voeding speelt hierbij een zeer belangrijke rol, zo kunt u de cellen en het weefsel in uw ogen verstevigen met behulp van vitamine A, C en E. Onder andere is zink een belangrijk bestandsdeel voor gezonden ogen, denk hierbij aan schelpdieren, rundvlees, melk, kaas en brood. Eieren, bladgroente en vis zijn tevens uitstekend voor het gezond houden van uw ogen.

UV-straling, wat is het?

UV-straling ook wel ultraviolet-straling is een elektromagnetische straling die niet zichtbaar is met het menselijke oog. De straling beschikt over een golflengte tussen de 10 en 300 nanometer. Ultraviolet-straling heeft een kortere golflengte dan normaal daglicht, waardoor het een stuk energierijker is. Doordat het een stuk energierijker is is de ultraviolet-straling bij veelvoudige blootstelling schadelijk voor mens en dier.

Effect van UV-straling op het oog?

We weten allemaal dat bij teveel uv-straling de huid rood kleurt of kan verbranden. Bij veelvoudige blootstelling en verbranding kan er huidkanker ontstaan. Voornamelijk UV A-straling zorgt voor de dodelijke melanoom (dodelijkste vorm van kanker) en de uv B-straling zorgt ook voor diverse vormen van huidkanker, echter minder agressieve vormen.
De lichtgevoelige cellen in het menselijk netvlies van je oog zijn gevoelig voor uv-straling, echter laat de ooglens voor het netvlies deze straling niet door. Teveel uv-straling kan op den duur zorgen voor staar. Veel ouderen hebben hier last van.

Bescherming van de ogen tegen uv-straling

UV-straling wordt normaal niet tegengehouden door de lensen. Echter zijn er diverse UV-absorberende contactlenzen. Dit type lezen zit direct op het hoornvlies aangesloten en geeft extra bescherming tegen de schadelijke uv-straling.

De lens is overigens nog niet volledig beschermend en kan het beste gecombineerd worden met een goede zonnebril. Zonnebrillen heeft u in diverse maten en soorten. U heeft bijvoorbeeld tevens de mogelijkheid om te kiezen in de kwaliteit van de zonnebril. Kiest u voor een goedkope zonnebril die niet optimaal beschermt tegen uv-straling, gaat u voor een duurdere zonnebril of wilt u toch liever gebruik maken van een festival bril. Je ziet tegenwoordig dat deze zonnebrillen zeer in trek zijn. Bedrijven laten de zonnebrillen bedrukken en zetten deze in als marketingtactiek of relatiegeschenk. Deze zonnebrillen variëren tevens in diverse prijsklassen waarbij de ene weer beter tegen de uv-straling beschermt dan de andere.

Leave Comment